Training Intieme terreur bij Veilig Thuis

Intieme2

In oktober 2023 heeft Veilig Thuis Zuid Oost Brabant twee trainingen Intieme terreur gekocht bij Sterk Huis. De deelnemers waren, front- en backofficemedewerkers, maar ook gedragswetenschappers en teamleiders. De training werd enthousiast ontvangen. We spreken trainer Annemarie Raes en deelneemster Kristel Smits.

Kristel Smits, medewerker bij Veilig Thuis Zuid Oost Brabant volgde de training Intieme terreur. Ze is erg enthousiast: “Ik vond de training echt top! Het onderwerp was erg interessant, alles was dan voor mij ook nieuwe info omdat het voor mij een vrij onbekend en nieuw onderwerp is, en vaak is de vertaling naar de praktijk dan een ding. Nu er in de middag een gastspreker kwam die haar verhaal deelde, werd er licht vanuit de andere kant van het verhaal op ons als professionals geschenen, wat verhelderend en interessant is. Die kant zien of horen we meestal niet. Wij krijgen veelal theorie die je dan mee kunt nemen in de praktijk. Deze manier van kijken naar het onderwerp geeft handvaten waar je op kunt letten én maakt dat je vanuit de gastspreker voelt wat voor hen van belang is. Dubbele winst lijkt me.”

De tijd vloog voorbij
Kristel: “Het was interactief en door de gastspreker werd het nog interessanter vond ik, omdat het onderwerp dan ‘echter’ wordt. Daarbij greep het verhaal van de gastspreker me ook aan als mens. Ik vind lang stilzitten en alleen luisteren vaak moeilijk daarom zijn trainingen vaak ook een opgave voor mij. Bij deze training vloog de tijd voorbij en had ik geen enkel inkakmoment (of een ik-ga- zo-onopvallend-mogelijk-tekenen-op-een-blaadje-voor-me).” Trainer Annemarie vertelt: “Intieme terreur is een intense vorm van geweld, lang niet altijd goed zichtbaar, maar wel met enorme gevolgen, tot aan een dodelijke afloop toe. In de training gaan we als in de ochtend aan de slag met de professionals zelf. ‘Weet jij vanuit welk referentiekader jij kijkt? Waar word je zelf door beïnvloed tijdens het signaleren van intieme terreur? Kan jij je voorstellen dat je zelf ook in een situatie van intieme terreur terecht zou kunnen komen?’ Al deze bewustwording is nodig om Intieme terreur goed te kunnen signaleren. We wisselen, in de training, theorie af met filmpjes, maar hebben ook veel interactie met elkaar en doen oefeningen met elkaar. In de middag komt Dominique, een ervaringsdeskundige op intieme terreur. De theorie en de praktijk worden dan gekoppeld, doordat Dominique je aan de hand van alle signalen, patronen en kenmerken van intieme terreur meeneemt in je haar eigen levensverhaal. Daarnaast staan we natuurlijk stil bij wat belangrijk is voor een slachtoffer van intieme terreur.”

Interactief en levend
Kristel vond het vooral fijn dat de training interactief was: “Tijdens deze training word je aangezet om na te denken over je handelen, over je eigen normen en waarden en je mening over het onderwerp. Het komt dichterbij door jezelf vragen te stellen. Een vraag was bijvoorbeeld ‘Zou jij jezelf laten slaan?’ ‘Nee natuurlijk niet!’, zou ik normaal meteen zeggen. Na de training zei ik ‘Ja, misschien wel.’ De situatie en factoren die bij intieme terreur meespelen, kunnen denk ik eenieder overkomen. Dat werd ook wel duidelijk door het verhaal van de gastspreker: goed opgeleid en een knappe verschijning! In een situatie zitten of terecht komen is echt anders dan naar een situatie van een ander kijken.” Dankzij de ervaringsdeskundig en door de vertaling naar jezelf ging het onderwerp meer leven volgend Kristel: ”Het maakt een onderwerp levend qua verhaal en gevoel bij jezelf. En daardoor blijft het nog beter plakken als training. Ook de onderwerpen die we in twee- en drietallen bespraken maakten de training leuk. Wij hebben allemaal ook onze eigenheid en die kwam bij stellingen naar voren, hoe zie of bekijk jij situaties en hoe doet een ander dat?“

Gelijkwaardigheid
Kristel weet ok wat ze gaat meenemen in haar werk: “Ik vind het altijd al belangrijk naast een slachtoffer te staan in plaats van erboven. Om te luisteren naar de inhoud van een verhaal en iemand zo goed mogelijk het beste pad te wijzen richting passende hulp. Ik denk dat ik nu nog bewuster zal vragen wat het slachtoffer nodig heeft, zodat die zich gehoord voelt, zeker als er wordt gedacht aan signalen van intieme terreur. Ik zou iedereen die mogelijk te maken krijgt met slachtoffers of daders van intieme terreur deze training adviseren. Hij geeft een reële kijk op en goede informatie over intieme terreur. Ook wordt vrij duidelijk wat er voor een slachtoffer nodig is. Het geeft handvaten, maar ook aandachtspunten die je kunt meenemen in je onderzoek naar geweld. Ook word je getriggerd om naar je eigen visie te kijken en word je je bewust van je kijk op deze onderwerpen. Het is altijd goed om dat scherp en bespreekbaar te houden. Dat maakt je als professional en mens sterker denk ik.”

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis