Wij moeten de beste adviezen geven!

Neda def

Neda Fahim breekt een lans voor positief opvoeden. Ze vindt dat iedereen bij Sterk Huis de methode ‘how2talk2kids’ moet kennen. Haar boek ‘Opvoeden is gewoon leuk’ kan daarbij helpen. Neda: “Wij zijn de specialisten, dus we moeten zelf het juiste doen en de beste adviezen geven.

Neda werkt sinds 2008 bij Sterk Huis. Ze is begonnen als pedagogisch medewerker bij Lima en is nu coach on the job. Ze coacht haar hele team en straalt als ze over haar passie voor ‘opvoeden’ vertelt. “Ik vind opvoeden eigenlijk geen goede term. Je hoeft kinderen niet ‘af te richten’ of op te voeden, maar je moet wel het goede voorbeeld geven. Gedrag is aangeleerd en kinderen willen het goed doen en willen het zelf doen. Je mag best teleurgesteld of boos zijn en dat ook zeggen, maar ik geloof niet in straffen en belonen.”

Autoritair?

Toen Neda begon met werken vond ze het behoorlijk spannend. “Ik kwam in een heel ander milieu terecht. Ik was heel blue en kwam tussen meiden van de straat. Hoe moest ik daarmee omgaan? Ik was onwetend en dacht dat ik autoritair moest zijn om mijn onzekerheid te verbergen. We werkten veel met het competentiemodel, waarbij je goed gedrag van kinderen beloont, maar waar ook time-outs worden gegeven. Ik begon te denken dat er iets niet klopte en raakte steeds meer geïnteresseerd in opvoeden en ik ging daar veel over lezen.”

Tien jaar geleden werd Neda zelf moeder en ze wilde het anders doen: “Kinderen die ‘op de gang’ worden gezet of een ‘time out’ krijgen, zijn uit contact met hun opvoeder(s). Ik heb heel veel gelezen over pedagogiek en hechting en heb geleerd het kind te volgen, in plaats van dat het kind jou moet volgen. Toen mijn dochter geboren werd, wilde ik haar een goed gevoel geven. Dat ze er mag zijn met haar gedachten en gevoelens. Ik wilde geen macht inzetten als middel.”

Boekje

Het boek ‘Opvoeden is gewoon leuk’ kwam tot stand in samenwerking met Studente Floor de Laak. Neda vertelt: “Ik was de coach van Floor en zij moest voor haar opleiding pedagogiek een afstudeerproduct opleveren. Toen is het idee van dit boekje ontstaan. Ik ben enthousiast en heb veel te vertellen. Ik wil iedereen laten weten dat er ook ander manieren zijn om kinderen liefdevol op te voeden. Met Floor als partner is dit boekje ontstaan. Ze heeft helpen schrijven en de lay-out verzorgt.”

Vanuit de opbrengsten van ‘t Winkeltje van Sterk Huis is het boekje gedrukt. “Er zijn 100 exemplaren gemaakt en ik heb er al veel uitgedeeld. De reacties zijn heel positief en daar ben ik heel blij mee. Trots? Dat vind ik lastig. Er staat veel kennis van anderen is en het is dus niet van mij. Ik heb het wel gebundeld, maar ik vind ook dat er nog veel verbeterd kan worden. Feedback is van harte welkom.”

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis