STER(K) in de keuken!

eten van kookkracht

Nieuw leerwerktraject ‘Kookkracht’ laat bewoners van Sterk Huis kokkerellen voor medewerkers

Aziatische kip met rijst, linzensoep, Indiaanse curry en nog veel meer multiculturele gerechten. Loopt het water je al in de mond? Het nieuwe leerwerktraject ‘Kookkracht’ van Sterk Huis laat bewoners wekelijks kokkerellen voor medewerkers. Eind 2023 gingen de eerste pannen op het vuur, waarna de bestellingen en vaste klanten bleven komen. Dat smaakt naar meer!

Kookkracht is het initiatief van cluster 4 van Sterk Huis – 24/7 veilige opvang voor vrouwen, mannen en kinderen. “We wilden een leerwerkplek creëren die ook geschikt is voor bewoners die liever anoniem blijven”, deelt Sarah van Moorsel, teamleider cluster 4. “Bij de andere mooie leerwerkplekken van Sterk Huis, zoals de koffiecorner, catering en ’t Winkeltje, ben je sneller zichtbaar voor publiek. Bij Kookkracht sta je in groepsverband achter de schermen te koken. Leuk en leerzaam voor onze Kookkrachten én een luxe voor medewerkers die na een lange werkdag zelf niet meer de keuken in hoeven.”

Klaar… afhalen maar

Naamgenoot Sarah (19) woont met haar zoontje bij Sterk Huis. Ze is sinds het begin, november 2023, een van de vaste Kookkrachten. “We komen iedere maandag en dinsdag bij elkaar om te koken”, deelt Sarah. “Op maandagochtend kijken we eerst hoeveel bestellingen er zijn. Daarna verdelen we de taken: wie wil snijden, wie bakken? We doen de maaltijden in bakjes, stickeren deze met allergeneninformatie en bewaren alles in de koelkast. De maaltijden zijn dinsdag vanaf 14:30 uur af te halen in de kantine. Daarna verzinnen we alweer het volgende gerecht. We maken een boodschappenlijst en plaatsen een bericht van de nieuwe maaltijd op Intranet. Mensen kunnen bestellen van woensdag tot maandagochtend via de mail.”

Lekker bezig (zijn)

“We hebben alle recepten uitgeschreven”, gaat Sarah verder. “Iedere week kiezen we een maaltijd van een andere cultuur. We doen de boodschappen vooral online. Soms lopen we langs de toko of Turkse supermarkt voor speciale ingrediënten. Ik vind het leuk om voor veel mensen te koken. Het geeft voldoening om te horen dat mensen het lekker vonden. Ik had al wat horeca-ervaring, maar heb veel nieuwe dingen geleerd. Bijvoorbeeld over voedselveiligheid, allergenen en dat je met weinig geld toch een gezonde maaltijd kan bereiden. Het fijnste van Kookkracht is dat ik weer lekker bezig ben. Anders komen de muren op me af. Het is gezellig om samen te koken. Muziekje erbij, wat kletsen met elkaar. Dat doet me goed.”

“Het fijnste van Kookkracht is dat ik weer lekker bezig ben. Anders komen de muren om me af.”– Sarah (19)

Andere vibe

Lotje Janssens, als jeugd- en gezinsprofessional van cluster 4 betrokken bij Kookkracht, ziet Sarah genieten in de keuken. “Ze kan heerlijk koken en heeft echt talent, met als specialiteit de kruidige gerechten. De groep bestaat uit mensen van alle leeftijden, met en zonder kookervaring, uit alle clusters. Meestal staan we met vier of vijf personen te koken. Het is mooi hoe iedereen elkaar helpt en van elkaar leert. Koken is leuk, maar het gaat vooral om de dagbesteding. Veel deelnemers mogen om veiligheidsredenen niet naar buiten. Op deze manier komen ze toch in contact met andere mensen en hebben ze even een andere vibe om zich heen.” 

Klantenkring

“We maken elke week ongeveer twintig tot dertig porties”, vervolgt Lotje. “Maar we krijgen steeds meer klanten en bestellingen. Medewerkers vinden het handig. In de kantine is alleen lunch verkrijgbaar. Nu kunnen mensen na een lange werkdag een warme, gezonde maaltijd op kantoor of thuis eten. Ze zijn enthousiast en nemen ook vaak maaltijden voor familie of vrienden mee. We verkopen zowel volwassen- als kinderporties. De prijs verschilt per week, afhankelijk van de ingrediënten die we gebruiken.”

Verbindend

Teamleider Sarah is trots. “Koken is voor veel van onze bewoners een passie, iets waar talenten liggen. Het werkt motiverend, verbindend en therapeutisch. Geweldig dat het nu al zo succesvol is. In oktober 2023 kwam de werkgroep – bestaande uit mensen van Sterker voor de Toekomst, een leerwerkmeester met kennis over voedselveiligheid en onze kookwerkbegeleiders – voor het eerst bijeen. Binnen no time hadden we samen een keuken op onze veilige afdeling omgebouwd tot leerwerkplek. Iedereen is heel gedreven. We krijgen hulp vanuit alle hoeken van de organisatie. Zo mogen deelnemers met jonge kinderen gebruikmaken van de interne kinderopvang van Sterk Huis, zodat ze ongestoord kunnen koken.”

Iedereen is welkom

“Er doen nu vooral bewoners uit cluster 4 (code rood) mee, maar we verwelkomen ook bewoners van andere clusters”, laat Sarah weten. “Iedereen is welkom en komt met een eigen verhaal. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die bij ons willen oefenen. Als ze een keer te laat komen of op een andere manier hun neus stoten, is dat leerzaam en zijn ze gewoon weer welkom. Kookkracht is een zinvolle invulling van de dag, echt een plekje voor jezelf. Het is geen betaalde baan, maar de Kookkrachten krijgen wel een kleine vergoeding in de vorm van cadeaubonnen die in de prijs van de maaltijden zijn doorberekend. De bonnen worden vaak gespaard, bijvoorbeeld voor benodigdheden of cadeaus voor de kinderen. Sarah spaart bijvoorbeeld voor een nieuwe buggy voor haar zoontje. Dat maakt het extra mooi.”

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis