Pleegzorg in de corona-crisistijd

kinderen spelen buiten

Hoe gaan wij bij Sterk Huis om met de corona crisis? Onze medewerkers bloggen de komende weken over hun ervaringen in deze bijzondere tijd. Vandaag is Marieke van Doremalen aan het woord. Marieke werkt bij de afdeling Pleegzorg. Voor onze pleegouders is deze corona-tijd spannend. Waar normaal alle kinderen naar school gaan, blijven ze nu ineens thuis. Als Sterk Huis ondersteunen wij deze gezinnen. Juist in deze tijd extra belangrijk. Hoe ervaart Marieke deze week?

“Sterk Huis begeleidt meer dan 510 pleeggezinnen in de regio Hart van Brabant. Net als alle andere ouders in Nederland zorgen pleegouders voor een pleegkind. Maar pleegkinderen vragen meestal meer aandacht en zorg dan andere kinderen. Zij hebben een rugzak aan nare ervaringen. En zijn gebaat bij ritme, duidelijkheid, afspraken en bekende patronen. Dat vraagt veel van pleegouders. Dat is altijd al zo geweest, maar in deze tijd nog veel meer. Want ritme en regelmaat is ver te zoeken nu. Toen het bericht kwam dat alle scholen gingen sluiten hield ik mijn hart vast.”

Het Sterk Huis dagprogramma

“Zodra ik het bericht kreeg dat de scholen gingen sluiten zijn we aan de slag gegaan met een dagprogramma. Zo kunnen pleegkinderen uit gezinnen die het extra hard nodig hebben nu toch de deur uit. Vier dagen per week komen meerdere pleegkinderen nu bij het Kindcentrum Riel en de scouting in Riel voor een dagprogramma. Collega’s van Sterk Huis hebben een geweldig programma in elkaar gezet waarbij we ondersteund worden door medewerkers van een kinderdagverblijf. Vooral de sportactiviteiten zijn een hit!”

“Pleegouders zijn ontzettend blij met dit aanbod. Het geeft lucht. Sommige pleegkinderen komen twee dagen in de week, maar er zijn ook kinderen die alle dagen komen zodat pleegouders deze corona-tijd kunnen volhouden. Elke dag komen we weer voor nieuwe uitdagingen te staan. Ook omdat er steeds nieuwe richtlijnen van het RIVM komen. Deze tijd vraagt om creatief zijn en buiten de lijntjes kleuren. Gelukkig zijn we daar bij pleegzorg heel goed in!

Samen staan we sterk

” Samen moeten we door deze periode heen komen. Samen betekent ook: oog hebben voor elkaar en elkaar helpen. Ik ben trots op een kinderdagverblijf in Riel dat personeel aanbiedt om dit mogelijk te maken. Trots op scouting Riel en kindcentrum de Vonder in Riel dat ze hun locatie beschikbaar stellen. En trots dat de Gemeente Tilburg en Goirle sportleraren beschikbaar stelt voor het dagprogramma.

“En ik ben kei trots op alle collega’s bij Sterk Huis en andere zorgaanbieders door heel Nederland. Laten we elkaar helpen, inspireren en verbindingen zoeken. Zo komen we door deze periode heen. Maar met name ben trots op alle (pleeg) ouders die zorgen dat er een veilig thuis is!

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis