Alleenreizende kinderen en jongeren dreigen in Nederland zonder bed, bescherming en begeleiding te komen
Jongeren die alleen als vluchteling naar Nederland komen willen iets maken van hun leven. Veruit de meesten kunnen in Nederland blijven. Ze zijn gemotiveerd om de taal te leren, naar school te gaan, te werken en een bestaan op te bouwen. Wij willen deze jongeren begeleiden naar zelfstandigheid en wanneer nodig ook helpen en beschermen. Dat vraagt wat van ons als samenleving, en dat start met voldoende en geschikte opvang.
“We willen heel graag iets bijdragen, een leven starten, maar krijgen nu helaas de kans niet…”
Momenteel is dagelijks vrijwel ieder bed voor kinderen en jongeren op de vlucht (de zogenoemde alleenstaande minderjarige vreemdelingen) bezet. Dit speelt in het hele land en wordt heel zichtbaar in Ter Apel waar de maximale opvangcapaciteit voor deze jongeren dagelijks onder druk staat. Als er niet snel maatregelen worden genomen zal een grote groep kinderen en jongeren deze zomer geen bed, bescherming en begeleiding hebben of in het beste geval zonder goede begeleiding in de crisisnoodopvang terecht komen. Voorzieningen als onderwijs en medische en psychische zorg voor deze jongeren is dan vaak beperkt of niet beschikbaar. Dat heeft direct impact op het welzijn en de ontwikkeling van deze jongeren en is in strijd met kinderrechten.
“Ik zou graag binnen een opvang willen wonen waar ik mij thuis en veilig kan voelen” *
Er zijn grote zorgen over de opvang van jonge vluchtelingen. Daarom luiden Nidos, de contractpartners van Nidos en het COA – gesteund door de hieronder genoemde bestuurders – de noodklok. Wij zijn in staat de benodigde zorg en
begeleiding te bieden, maar hebben dan wel opvangplekken nodig.
“Ik zou heel graag in een wijk tussen de Nederlandse mensen willen wonen, zij kunnen mij helpen met de taal en het leren kennen van Nederland” *
Samen vragen we gemeenten dringend ons te helpen om deze jongeren duurzame humane en kindvriendelijke opvang en begeleiding te bieden en doen we de oproep de geplande opvang voor deze jongeren sneller te organiseren. Hoe?
Dat leest u in de brief die COA en Nidos aan alle gemeenten in Nederland hebben verstuurd. Alleen met snelle acties van burgemeesters en wethouders voorkomen we dat een grote groep kinderen en jongeren in Nederland zonder bed, bescherming en begeleiding komen.
*uitspraak van een jonge vluchteling