Je staat er niet alleen voor.

geweld-tegen-vrouwen

Heb jij behoefte aan een luisterend oor, of zoek je hulp? App of bel anoniem met: 06-12728491

Er is niets zo hartverscheurend dan de angst dat iemand waarvan je houdt je pijn kan doen. Het is onnatuurlijk om angst en liefde tegelijkertijd voor iemand te voelen. Dat zorgt ervoor dat je aan jezelf gaat twijfelen. De meeste vrouwen in een gewelddadige relatie raken hier zo van in de war dat ze niet door hebben dat het gaat om huiselijk geweld. De mannen die zich hieraan schuldig maken zijn daarnaast erg goed in het voeden van die gedachten. Ze overtuigen je dat ze het allemaal uit liefde doen of dat hij geweld gebruikt vanwege jouw gedrag of persoonlijkheid. Laten we daarom voorop stellen dat huiselijk geweld nooit jouw fout is en dat het geweld nooit voortkomt uit liefde. 

 

Waarschuwingssignalen huiselijk geweld

Voordat er in een relatie geweld wordt gebruikt zijn er een aantal signalen die je kunnen waarschuwen. Sommige vrouwen geven ook aan dat ze intuïtief wellicht al voelde dat er iets niet goed was. Toch zijn vrouwen geneigd om gevaar eerder te onderschatten dan te overschatten en wuiven ze het gevoel en de signalen vaak weg. De signalen die je vooraf kunnen waarschuwen dat je partner gewelddadig wordt, zijn als volgt:

 

  1. Je intuïtie gaf in het begin van je relatie al aan dat er sommige dingen waren die hij deed waarbij je een vervelend onderbuik gevoel kreeg. Wanneer je hier op door vroeg had hij altijd een antwoord klaar. Hij zei dat zijn gedrag voortkwam uit liefde of dat het werd beïnvloed door jouw gedrag. Het kan ook zijn dat hij zei dat je je aanstelde.
  2. De relatie ging erg snel van daten naar een serieuze relatie. Hij wilde heel snel gaan samenwonen of vroeg je al heel snel ten huwelijk. Hij gaf aan dat jullie soulmates zijn en dat hij zeker weet dat hij voor altijd bij jou wil zijn. Wachten en de tijd voor elkaar nemen had voor hem geen enkele meerwaarde.
  3. Hij maakt onrealistische opmerkingen over jullie liefde. Hij zegt bijvoorbeeld vaak dat jij de vrouw van zijn dromen bent, de liefde van zijn leven en dat jullie voor altijd bij elkaar blijven. De uitspraken doet hij om je van jullie liefde te overtuigen maar geeft je, vanwege de intensiteit en continue herhaling, waarschijnlijk een onbehagelijk gevoel.
  4. Hij vraagt continu waar je bent, wat je doet en met wie. Wanneer je niet snel genoeg reageert op een appje of telefoontje, raakt hij geïrriteerd. Belangrijk om te onthouden is dat dit gedrag een teken is van controle en nooit gezond is in een relatie.
  5. Hij is erg jaloers. Hij wordt jaloers als je tijd spendeert met anderen. In het bijzonder als je contact hebt met andere mannen. In sommige gevallen geeft hij zelfs aan dat je met sommige mensen niet meer om mag gaan of alleen als hij erbij is.
  6. Hij laat tekenen zien van bezitterigheid. Hij zegt bijvoorbeeld dat je van hem bent. Dit soort uitspraken zijn nooit liefdevol. In een relatie hoor je gelijkwaardig te zijn en met dit soort uitspraken stelt hij dat je ondergeschikt bent aan hem.
  7. In een woordenwisseling of ruzie zal hij altijd aangeven dat hij gelijk heeft. Iedere keer als jij zou zeggen dat je iets anders weet of vindt wat niet gebaseerd is op zijn uitspraken, zal jij ongelijk hebben. Dit laat zien dat alles wat jij denkt en vindt onder zijn controle moet vallen.
  8. Hij isoleert je van vrienden en familie. Om je te manipuleren en op te zetten tegen je naasten, zal hij veel aangeven dat je vrienden jaloers zijn of dat zij een slechte invloed op je hebben.
  9. Hij zorgt ervoor dat je langzaamaan minder activiteiten zonder hem of buiten de relatie om onderneemt. Hiervoor gebruikt hij manipulerende uitspraken zoals: ben je niet liever bij mij en als je echt van me houdt dan ga je niet. Dit zijn allemaal vormen van controle.

 

Waarschuwingssignalen femicide

Nu we een overzicht hebben van de signalen die je waarschuwen dat een relatie gewelddadig kan worden, kunnen we kijken naar de signalen die je kunnen waarschuwen dat je leven misschien wel  in gevaar is. Alle signalen van femicide hebben met elkaar gemeen dat er tekenen zijn van extreme controle en escalatie. Het is vaak zo dat de bovenstaande signalen eerst heel subtiel zijn maar ineens snel kunnen escaleren en extremere vormen aannemen. Toch zijn er vrouwen, een partner of ex-partner een poging tot moord heeft gepleegd, die aangeven dat ze signalen niet als waarschuwing hebben opgepakt. Ze geven aan dat ze toch in het verleden wel eens een onveilig hebben gevoeld of dat er al jaren spraken was van huiselijk geweld. Een aantal signalen die hem een extreme vorm van controle geven en kunnen duiden op gevaar:

 

  1. Hij maakt inbreuk op je privacy en eist je wachtwoorden op van je e-mail, sociale media accounts, telefoon en bankrekening.
  2. Zijn bezitterigheid is geëscaleerd en hij wil nu ten alle tijden weten waar je bent en wat je doet. Hij volgt je bijvoorbeeld via je telefoon of neemt je huissleutel in beslag zodat je niet zonder hem weg kunt.
  3. Hij dwingt je tot seks. De seks is gewelddadiger, waarbij hij je bijvoorbeeld wurgt of slaat.
  4. Wanneer je weigert om iets te doen tegen je wil of zijn regels te volgen, wordt je door hem gestraft. Je mag bijvoorbeeld een tijd lang niet met je vrienden of ouders afspreken of hij gebruikt geweld.
  5. Hij heeft je wel eens bedreigt met een wapen zoals een pistool of een mes.
  6. Hij gebruikt geweld tijdens je zwangerschap.
  7. Hij is gewelddadig naar jullie kinderen of zijn stiefkinderen.
  8. Hij is eerder opgepakt of veroordeeld voor geweld, huiselijk geweld of stalking.

 

Luister naar je onderbuikgevoel

1 op de 4 vrouwen krijgt in Nederland te maken met geweld door een (ex)partner. Er is dus een grote kans dat iemand die je kent deze informatie nodig heeft. Hoe meer we ons bewust worden van de vroege waarschuwingssignalen hoe meer we kunnen helpen voordat het te laat is.

De bovenstaande signalen kunnen je waarschuwen voor gevaar en moet je altijd serieus te nemen. Daarnaast is het belangrijk om altijd te blijven vertrouwen op je eigen gevoel. Als je het gevoel hebt dat er iets niet goed zit, of als je je niet veilig voelt dan heeft dat een reden. Je hoeft deze signalen niet allemaal met ‘ja’ te beantwoord en hebt geen concreet bewijs nodig om te weten dat je in een gevaarlijke relatie zit. Ook na het beëindigen van de relatie komt het voor dat vrouwen nog steeds onveilig zijn. Een teken dat hij de controle verliest, zoals bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe partner krijgt of een rechtszaak aanspant, kan ervoor zorgen dat het geweld verder escaleert. Op dat moment loop je nog steeds een hoog risico op extreem geweld. Meer informatie over huiselijk geweld lees je hier

 

Zoek op tijd hulp

Als je zelf of iemand die je kent in een dergelijke situatie bevindt, zoek dan altijd hulp. Zorg dat je dit doet door middel van een telefoon of laptop die niet door hem kan worden getraceerd of waar hij niet in kan. Heb jij behoefte aan een luisterend oor, of zoek je hulp? App of bel anoniem met: 06-12728491

Je kan ook contact opnemen met Veilig Thuis (landelijk) voor advies en hulp via 0800-2000. Bij acuut gevaar bel 112. Wel politie maar geen spoed? Bel 0900-8844. Tijdens deze campagne zijn we geïnspireerd door Street Art Woman en de Metropolitan Police

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis