Influencers waarschuwen voor risico’s huwelijksdwang en achterlating in het buitenland

def_3_schommell

Elk jaar gaan honderden jongeren onder valse voorwendselen met hun ouders op vakantie naar het buitenland. Wat ze niet weten is dat ouders en familieleden daar een partner op het oog hebben om mee te trouwen of hen willen achterlaten. Tegen hun wil worden ze uitgehuwelijkt of achtergelaten in het buitenland zonder paspoort en communicatiemiddelen. Jaarlijks gaat het naar schatting om 182 tot 815 mensen die worden achtergelaten in het buitenland. 338 tot 957 mannen en vrouwen krijgen te maken met huwelijksdwang. Om te waarschuwen voor de risico’s start het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) een campagne met vijf influencers die zich maatschappelijk betrokken voelen: Zakia Picolina, Tannaz Hajeby, YousToub, Ouassima Tajmout en Tothemoen.

Diny Flierman, manager Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating: “In plaats van zon, zee, strand word je ineens gedwongen te trouwen in het buitenland. Huwelijksdwang en achterlating klinkt misschien als iets van vroeger, maar niets is minder waar, het gebeurt nog steeds. Vooral tijdens de zomervakantie. Meestal vermoeden slachtoffers al in Nederland dat er iets op stapel staat, maar durven ze het vaak niet te geloven dat hun ouders zoiets doen.’

#ZOMER2022

Influencer Zakia Picolina (tevens weddingplanner) wil met haar volgers in gesprek over wat zij hebben meegemaakt en Tannaz Hajeby (ook bekend van FunX) vertelt in een TikTok-video over de impact toen een 14-jarig meisje uit haar klas na de zomer niet terugkeerde. YousToub onderzoekt op straat of jonge mensen bekend zijn met huwelijksdwang en achterlating. Influencers Ouassima en Tothemoen benadrukken net als de anderen dat slachtoffers zich in Nederland goed moeten voorbereiden op de reis, dat ze weten waar je hulp kunt krijgen. Flierman: “En dat is belangrijk, want vaak wordt in het buitenland telefoon, paspoort en geld afgepakt om te zorgen dat je geen hulp kunt vragen en zelf naar Nederland terug kunt keren.”

Lees het ervaringsverhaal van Gulcan Uslu. Zij werd gedwongen om te trouwen. Na tien jaar vindt ze de kracht om samen met haar dochtertje te vluchten. Ze komt terecht bij Sterk Huis. Het verhaal van Gulcan Uslu is hier te lezen.

Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA)

Het LKHA is het kennis- en expertisecentrum op gebied van huwelijksdwang en achterlating. Het LKHA is het aanspreekpunt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken als slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland hulp nodig hebben, en werkt nauw samen met gemeenten en Veilig Thuis.

Het LKHA maakte eerder de podcast ‘Liefde kent geen dwang’, met verhalen die schuilgaan achter (on)vrije partnerkeuze, liefde en loyaliteit binnen verschillende gemeenschappen en de aanpak van huwelijksdwang en achterlating. In de aflevering van 9 september 2021 was Saskia de Veld, traumaexpert bij Sterk Huis, te gast om te praten over het soort trauma’s waar slachtoffers mee worstelen, en wat dit betekent voor hun verdere ontwikkeling en het vertrouwen dat zij hebben in anderen. Beluister de hele aflevering hier.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis