Groot taboe op mannenmishandeling

De afgelopen jaren klopten er zo’n 900 mannen aan voor hulp in Nederland. Toch rust er nog altijd een taboe op mannenmishandeling. Nicole van Zon (Jeugd- en gezinsprofessional) is werkzaam op de mannenopvang bij Sterk Huis en vertelt hier meer over.

“Als ik mensen over mijn werk bij Sterk Huis vertel, dat ik op de mannenopvang werk, word ik vaak vragend aangekeken. De mannenopvang, bestaat dat ook? Wat voor mannen zitten daar dan?” vertelt Nicole.

Groot taboe op mannenmishandeling

“De mannenopvang is er voor slachtoffers van mensenhandel, eergerelateerd geweld en huiselijk geweld. Op huiselijk geweld rust een taboe. Het taboe op mannenmishandeling is nog véél groter. Van mannen wordt verwacht dat zij stoer zijn en voor zichzelf opkomen. Zij zijn immers over het algemeen fysiek het sterkere geslacht. Zij laten zich toch niet slaan door een vrouw?

Er heerst vaak ook een dubbel moraal als er gesproken wordt over huiselijk geweld. Wanneer een man een vrouw slaat, wordt dit direct afgekeurd en komt men voor de vrouw op. Wanneer een vrouw een man slaat, zal hij het wel verdiend hebben en wordt er lacherig over gedaan. Dan is hij een mietje, wordt er dan gezegd.

Je kunt je voorstellen dat mannen, door de heersende man-vrouw beelden in de maatschappij, hun hulpvraag langer verborgen houden. Dit zorgt voor veel onzichtbaar leed. Het doorbreken van het taboe en erkenning is hard nodig om mannenmishandeling te kunnen signaleren. Laten we dit onderwerp vooral bespreekbaar maken. Voor informatie over mannenmishandeling, wil ik jullie verwijzen naar www.mannenmishandeling.nl.”

Workshop mannenmishandeling

Heeft jouw organisatie behoefte aan een workshop over mannenmishandeling, waarbij ook ingegaan wordt op het signaleren en bespreekbaar maken? Neem contact op met de Steeds Sterker Academie van Sterk Huis via academie@sterkhuis.nl.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis