Eergerelateerd geweld signaleren

Herken jij de signalen?

Maak jij je wel eens zorgen om een leerling in de klas? Wanneer een meisje of jongen te maken krijgt met eerdreiging zorgt dat voor veel problemen. De leerling wordt beperkt in zijn of haar vrijheid, voelt zich niet meer veilig en moet soms zelfs vluchten. Als leraar kan jij helpen. Zorg dat je de signalen van eergerelateerd geweld en huwelijksdwang herkent.

Eergerelateerd geweld en huwelijksdwang

Eergerelateerd geweld is dwang, psychisch en fysiek geweld gepleegd vanuit een eermotief. Jaarlijks worden honderden jongens en meiden in Nederland slachtoffer van eergerelateerd geweld. Ze worden bedreigd, mishandeld en verstoten omwille van de eer van hun familie. Net als Yasmin, die door haar broer werd neergestoken omdat ze zich te westers gedroeg. Of zoals Najet die van haar ouders alleen onder begeleiding naar buiten mocht vanaf het moment dat ze 16 was.

Signaleer eergerelateerd geweld

In een vroeg stadium de signalen zien en bespreken met deskundigen op het gebied van eerproblemen kan veel problemen voorkomen.

  • vrijheidsbespreking en controle door familie
  • lichamelijk letsel
  • problemen op school
  • gesprekken over uithuwelijking
  • plotselinge aankondiging van verloving of vakantie
  • verandering van kleding
  • niet deelnemen aan schoolactiviteiten zoals gym
  • belediging, vernedering en depressie
  • radicalisering

Download de volledige lijst hier

Herken huwelijksdwang en eergerelateerd geweld
bij leerlingen en studenten

Jaarlijks trouwen naar schatting honderden Nederlandse jongeren tegen hun zin. Het gaat dan vooral om meisjes en jongens tussen de 16 en 25 jaar met een niet-westerse achtergrond. Huwelijksdwang, achterlating in het buitenland en ander eergerelateerd geweld worden vaak pas opgemerkt als het te laat is. Daarom is het dus belangrijk dat jij als leraar de signaleren herkent. Zo kan jij veel ellende voorkomen.

Sadia: ‘Ik was veertien jaar toen ik met mijn vader en broer van Pakistan naar Nederland verhuisde. Mijn vader behandelde mij als een huisslaaf. Ik mocht niet naar school en sociale contacten werden me verboden. Ik voelde me eenzaam en opgesloten in mijn eigen huis. Door dat mijn zusje bij ons kwam wonen veranderde dat. Mijn vader haalde haar naar Nederland om mij te controleren. Hij was bang dat ik zou vluchten. Vluchten deed ik, samen met mijn zusje.

Training eergerelateerd geweld en huwelijksdwang

Sterk Huis verzorgt trainingen over eergerelateerd geweld en huwelijksdwang voor docenten en zorgprofessionals op middelbare scholen, mbo-, hbo- en wo-instellingen. Wil jij meer leren over:

  • Signaleren van eergerelateerd geweld en huwelijksdwang
  • Wat doe je met je vermoedens?
  • Hoe ga je in gesprek met een slachtoffer?
  • Of wil je meer leren over welke hulp je kan bieden?

Neem contact met ons op via onderstaand formulier of via academie@sterkhuis.nl

Trainingen B en C zijn SKJ-geaccrediteerd. En aan de trainingen aan aankomend docenten (vol- of deeltijd) kunnen ook studiepunten gekoppeld worden, in overleg met de (Leraren)opleiding.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis

Door een fout in het systeem zijn de gegevens van dit formulier in het afgelopen jaar onjuist verwerkt. Het gaat hierbij om de voornaam- en achternaam. Per 16-03 is dit verholpen en worden alle gegevens op de juiste manier verwerkt. Alle openbare gegevens zijn verwijderd. Voor meer informatie kun je terecht bij hr@sterkhuis.nl