Vandaag kopt RTL Nieuws: Jason (20) zat 13 maanden in 15 klinieken: ‘Revolutie in jeugdzorg nodig’. In die tijd zag Jason zo’n 135 hulpverleners. Ook bij Sterk Huis zien we vaak jongeren die al een lange weg binnen de jeugdzorg hebben bewandeld. Het ‘hoppen van groep naar groep’ heeft zeer negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van een kind. Het verhaal van Jason is een van de vele voorbeelden waarom ook wij bij Sterk Huis pleiten voor een revolutie binnen de jeugdzorg. Wat kunnen we van Jason leren?
Opgroeien in geweld
Een jeugd vol huiselijk geweld heeft ernstige gevolgen voor een kind. Als kinderen voor een lange tijd gevoelens als angst, bedreiging en onveiligheid ervaren, kunnen er trauma’s en ontwikkelingsstoornissen ontstaan. Huiselijk geweld zorgt voor een grote druk op de ontwikkeling van een kind. Bij (langdurige) onveilige situaties in een gezin komen bijna altijd ontwikkelingsproblemen kijken. De ruzie thuis en het alcoholisme van vader zorgde letterlijk voor een stop in de ontwikkeling van Jason. Dat hij zijn stemgeluid verloor is een uiting daarvan. Bij een situatie zoals Jason is het daarom ontzettend belangrijk dat de effecten van het opgroeien in geweld worden behandeld. Dit doen we bij Sterk Huis met het hele gezin. Want als je alleen behandeling inzet voor Jason zal er in de thuissituatie niets veranderen.
Eerder signaleren
Bij Jason lees je dat zestien jaar huiselijk geweld zich heeft ge-uit in een zware depressie en een angststoornis. Ernstige gevolgen die ontstaan uit problemen die we eerder kunnen signaleren om erger te voorkomen. Om een revolutie te laten slagen is het belangrijk om nulde, eerste en tweede lijn zorg, het onderwijs en de huisartsen te verbinden. Zo kunnen we problemen eerder signaleren en hulp dichtbij organiseren. Zodat de Jasons’s in deze wereld niet eerst moeten ‘ontsporen’ om hulp te ontvangen.