Boksen als bevrijding

Chantal uitsnede 1kolom

Boksen als bevrijding

Sommige collega’s hullen zich in prachtige, kleurrijke zomerjurkjes of zo’n hip pak met Italiaanse snit waardoor je ineens op ‘die ene acteur’ lijkt. Maar je valt pas echt op als je bokshandschoenen aantrekt. Niet dat opvallen het doel is van Chantal, maar bokshandschoenen op kantoor trekken hoe dan ook de aandacht. Wat is er aan de hand? Bij Sterk Huis wordt EMDR therapie gecombineerd met boksen…

Stel je voor dat je een traumatische ervaring hebt die zich ‘on repeat’ als een enge film in je hoofd blijft afspelen. Telkens als je aan dat ene moment denkt, voel je diezelfde angst en spanning opnieuw. Alsof het net gebeurd is. EMDR is een therapie die je helpt de impact van die enge film dermate te verkleinen, dat het niet meer wordt dan een random herinnering.

Met beweging bereik je sneller resultaat

Collega Chantal Willekens, orthopedagoog generalist en EMDR-practitioner bij Sterk Huis, vertelt over het nut van EMDR in combinatie met boksen. “Cliënten die bij mij komen voor EMDR-therapie hebben traumatische herinneringen die zich hebben vastgezet in hun werkgeheugen1. We gaan in gesprek over die herinnering; wat is er precies gebeurd, hoe voelde je je toen en hoe beïnvloedt dat nu nog je dagelijks leven? Tijdens een sessie concentreert de cliënt zich op die herinnering, terwijl ik zijn werkgeheugen extra belast. Dat kan op verschillende manieren. De ‘klassieker’ onder de EMDR is de therapie waarbij, op het moment dat de cliënt zich concentreert op zijn herinnering, ik hem vraag mijn vingers – die ik heen en weer beweeg – te volgen. Als de cliënt zich ook moet concentreren op mijn vingers, gebeurt er iets wonderlijks in zijn hoofd. De traumatische herinnering wordt door de extra belasting als het ware opnieuw verwerkt en verandert in een normale herinnering.

Vóór Sterk Huis werkte ik bij Amarant. Ik had daar een cliënt die erg gebaat was bij EMDR-therapie maar zij had een oogprobleem. Dat maakte de ‘klassieker’ voor haar ongeschikt. Haar begeleider, naast begeleider ook bokstrainer, kwam met het idee om boksen in te zetten in plaats van de oogbewegingen. En terwijl hij bokste, doorliep ik met haar de sessie. Dat bleek een goede combinatie. Door de combinatie van therapie en beweging verlaat de spanning van het trauma of de angst sneller je lichaam en wordt de therapie effectiever.”

Je mag alles als je mij maar heel laat

“Op traumatische gebeurtenissen reageren mensen instinctief. De een vecht, de ander vlucht en weer een ander bevriest (verstijft); ‘fight, flight or freeze’. Boksen terwijl je terugdenkt aan je trauma, laat je op een andere, betere manier ‘afrekenen’ met de situatie of belager die het trauma veroorzaakte. Recent kwam een jongetje ‘boksen’. Hij bedacht zich al doende dat het nog beter zou zijn als hij op een foto van zijn belager kon meppen. De volgende keer neemt hij die foto daadwerkelijk mee. Als het past binnen het ‘woedeprotocol2’, ben je vrij hoe jij wilt afrekenen met je kwelgeest. Je mag alles bedenken en zo hard en snel boksen als je kunt, als je mij maar heel laat.”

 

  1. Het werkgeheugen is het mentale systeem dat tijdelijk informatie vasthoudt en gebruikt voor taken zoals denken en redeneren.
  2. Een woedeprotocol is een gestructureerde aanpak ontworpen om mensen te helpen hun boosheid op een gezonde en constructieve manier te uiten en te beheersen, zodat het geen schadelijke gevolgen heeft voor henzelf of anderen.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis