Hardlopen

Hardloopbeeld

Hardlopen

Nederland loopt massaal hard. Hardlopen is een van de meest populaire sporten in Nederland, met miljoenen deelnemers aan evenementen zoals marathons, parkruns en lokale wedstrijden. Veel lopers zijn ervan overtuigd dat hardlopen een grote impact heeft op hun gezondheid en welbevinden. Van hardlopen krijg je een betere conditie. Dat merk je al na een paar weken trainen. Ook doet het wonderen voor je humeur. Er gebeurt echter nog veel meer goeds in je lijf, wanneer je regelmatig een rondje loopt. De Atletiekunie heeft voor de twijfelaars onder ons de voordelen op een rijtje gezet.

Meer spieren, minder vet
Door hardlopen krijgt je lichaam een andere samenstelling; meer spieren en minder vet. Vooral als je lopen combineert met een gezond voedingspatroon.

Stofwisseling
Hardlopen geeft je stofwisseling een boost. Je lijf verbrandt sneller calorieën en het mooie is: die snellere verbranding gaat nog een tijd door, nadat je je hardloopschoenen hebt uitgetrokken. Hierbij geldt over het algemeen: hoe langer je aan hardlopen doet, hoe efficiënter je lichaam jouw energie gebruikt. Daar heb je niet alleen tijdens het hardlopen profijt van maar ook in het dagelijks leven.

Lopen voor je hart
Hardlopen is ook goed voor je meest vitale organen, in het bijzonder je hart. Als je regelmatig je hartslag een tijdje verhoogt door hard te lopen, maak je je hartspier sterker en vergroot je zijn capaciteit om zuurstof door je lichaam te pompen.

Betere bloedsomloop en opwaartse spiraal
Hardlopen verbetert je bloedsomloop, doordat je bloedvaten wijder worden en je longinhoud toeneemt. Belangrijk is dat je het hardlopen doorzet. Want wanneer je een tijdje aan hardlopen doet, raakt je lichaam gewend aan een hoger energieverbruik en gebruikt het je energie steeds efficiënter. Dit leidt tot een betere gezondheid van je hart en een hartslag die minder snel stijgt als je je inspant. Zo kom je in een positieve spiraal: hoe meer weken, maanden of jaren je hardloopt, hoe makkelijker je het volhoudt én hoe meer voordelen je lijf hiervan ervaart.

Blij doorlopen
Heb je weleens gehoord van een ‘runners high’? Of misschien heb je deze zelf al een keer ervaren? Het is het euforische gevoel dat je overvalt wanneer je lichaam tijdens het hardlopen endorfine produceert. Het is wetenschappelijk bewezen dat hardlopen dit fijne gevoel kan veroorzaken.

Events deze nazomer

Periode september  – medio oktober

Let op voor veel hardloopevents is voorinschrijving vereist. Check de sites voor alle info.

Zondag 17 september
Bikse Natuurmarathon
De Bikse Natuurmarathon loopt door de bossen en velden rondom Hilvarenbeek en zelfs een stukje over Belgisch grondgebied. https://www.achil87.nl

Zaterdag 23 en zondag 24 september
Tilburg Ten Miles
De Tilburg Ten Miles is sinds 1988 hét hardloopevenement in Tilburg. Geschikt voor zowel wedstrijdlopers als recreanten. Wil jij je inschrijven voor de Tilburg Ten Miles? Alle afstanden en mogelijkheden tot inschrijving vind je op https://www.tilburgtenmiles.nl/

Zaterdag 7 oktober
8e Molenloop Alblasserdam
Hardlopen door oer-Hollands landschap. Met het werelderfgoed Kinderdijk en de polders van de Alblasserwaard als decor. Er is een 5 en 10 Engelse mijl en een Kidsrun. https://www.aaa-atletiek.nl/home/molenloop

Zondag 8 oktober
ASML Marathon Eindhoven
Traditiegetrouw vindt de ASML Marathon Eindhoven plaats in het tweede weekend van oktober. Het grootste tweedaagse sportevenement van de provincie Noord-Brabant geniet internationale allure en is een fantastisch evenement voor jong en oud. https://www.asmlmarathoneindhoven.nl/

Klik hier voor een overzicht van alle wedstrijden in Nederland.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis