Week van de Pleegzorg: Nog steeds groot tekort aan pleegouders die kinderen een tweede thuis willen geven

792c37e1-abb4-4731-96da-481a7d1b12a2

Fijn thuis cruciaal voor gevoel van geluk

Er is nog altijd een dringend tekort aan pleegouders. Op dit moment staan 561 pleegkinderen in Nederland op de wachtlijst op zoek naar een tweede thuis. Zij wonen tijdelijk op een plek waar ze niet langer kunnen blijven, of hun thuissituatie is niet veilig of stabiel genoeg om in op te groeien. Er is al een aantal jaren sprake van een afname van het aantal nieuwe pleegouders, terwijl de vraag naar pleegzorg nog altijd groter is. Pleegzorg Nederland vraagt tijdens de Week van de Pleegzorg aandacht voor het tekort en hoopt dat meer potentiële pleegouders zich aanmelden.

Nicolien van den Berg, bestuurslid Pleegzorg Nederland, benadrukt de urgentie. “Een veilig thuis is voor kinderen cruciaal om op te groeien en zich te ontwikkelen. We zien helaas al jaren een teruggang in het aantal beschikbare pleegouders waardoor kinderen te lang moeten wachten op een pleeggezin/tweede thuis. Te veel kinderen missen daardoor een veilig thuisgevoel met voldoende liefde en aandacht. Het aantal nieuwe pleegouders was vorig jaar zelfs historisch laag. Als gevolg van maatschappelijke onrust zoals de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de forse inflatie ervaren mensen minder ruimte om zich in te zetten voor anderen. Dit zet druk op de instroom van nieuwe pleegouders. Terwijl de nood voor pleegkinderen hoog blijft.“ Pleegzorg Nederland ziet wel een positieve ontwikkeling in de toename in deeltijdpleegzorg. Deze variant van pleegzorg kan ouders ondersteunen en wordt bijvoorbeeld ingezet als aanvulling op hulp thuis. Daardoor kan worden voorkomen dat een kind uit huis wordt geplaatst. Het afgelopen jaar was 24 procent van de nieuwe instroom deeltijd.

Onderzoek naar thuisgevoel
Pleegzorg Nederland onderzocht onder 2052 Nederlanders wat het thuisgevoel precies is omdat de organisatie pleegkinderen juist dat wil bieden. Maar liefst 61% van de Noord-Brabanders zegt dat een fijn thuis een grote rol speelt voor hun gevoel van geluk. Voor 24% is een ‘thuisgevoel’ daarbij zelfs doorslaggevend. Dit benadrukt dat het creëren van een veilig thuisgevoel van zeer groot belang is. Het maakt kinderen gelukkiger en helpt hen verder in de ontwikkeling richting een stabiele situatie. En juist dat ontberen de 561 kinderen die nu wachten op een pleeggezin. Het onderzoek laat zien dat een thuis om meer draait dan een vaste woonplek. Vooral een ‘gevoel van veiligheid’ en ‘wonen met mensen om wie ik geef’, zijn de belangrijkste elementen om een veilig thuisgevoel te creëren. Het eerste wat bij mensen opkomt als ze aan ‘thuis’ denken, is het oer-Hollandse woord ‘gezellig’. Maar ook ‘veilig’, ‘warmte en ‘gezin’ zijn veelgenoemde antwoorden. Factoren die een fijn thuisgevoel kunnen verstoren zijn ruzie of geweld in huis of een onprettige woonomgeving.

Noord-Brabantse gezinstradities
Inwoners van Noord-Brabant houden er verschillende gezinstradities op na. Samen film kijken en samen eten worden veel genoemd. Op vrijdagavond wordt er vaak samen frietjes of pizza gegeten om het weekend in te luiden. Vooral iets samen doen, draagt bij aan het fijne gezinsleven. De ondervraagde Noord-Brabanders (86%) vinden het over het algemeen (zeer) belangrijk dat kinderen die (deels) niet thuis kunnen wonen, op een andere fijne plek dit thuisgevoel kunnen ervaren. Volgens de inwoners van Noord-Brabant heeft een kind dat niet thuis kan wonen liefde en aandacht (68%) een veilige plek (66%) en/of stabiliteit (42%) nodig. Een pleegkind in huis nemen is voor zo’n 9% een optie.

Over de campagne: Jouw huis een 2e thuis
Naast de officiële aftrap die vandaag in Hilversum plaatsvindt, vraagt Pleegzorg Nederland gedurende de hele week op verschillende manieren aandacht voor pleegzorg. Met de campagne Jouw huis een 2e thuis wil Pleegzorg Nederland zoveel mogelijk mensen duidelijk maken dat ze iets kunnen geven. Iets wat voor 23.000 kinderen cruciaal is: een stabiel en veilig thuis. Het is nadrukkelijk niet ‘het nieuwe thuis’ – die plek blijft voorbehouden aan de eigen familie. Maar een kind welkom heten in je huis er voor hem/haar zijn, zorgen dat het kind – tijdelijk of minder tijdelijk – voldoende aandacht krijgt, warmte voelt en gezien wordt. Het is als een tweede thuis waar je als kind voor korte of langere tijd terecht kunt. Pleegouders zijn gastvrije mensen.

 

 

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis