‘2DOC: VROUW SLAAT MAN’ OVER MANNEN DIE SLACHTOFFER ZIJN VAN HUISELIJK GEWELD
Een documentaire van Elena Lindemans
Maandag 18-09-2017 om 21:00u op NPO 2
Van mannen wordt verwacht dat ze voor zichzelf opkomen, dat ze sterk zijn, en dat ze hun vrouw beschermen. Maar wat nou als het geweld juist van hun eigen vrouw komt? Op zes plekken in Nederland worden jaarlijks ruim honderd mishandelde mannen opgevangen. De documentaire ‘Vrouw slaat man’ biedt een unieke kijk in de tot nu toe verborgen wereld van mannen die bang zijn voor hun vrouw en in een mannenopvang leren voor zichzelf op te komen. ‘2Doc: Vrouw slaat man’, gemaakt door Elena Lindemans (Moeders springen niet van flats, Groen Licht), is op maandag 18 september om 21.00 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.
De mishandelde mannen Louis (mannenopvang Den Haag) en Ludwig (mannenopvang Amsterdam) worden een jaar lang op de voet gevolgd. Wat bezielde hen dat ze het geweld accepteerden? Waarom bleven ze bij hun partner? En hoe ver moest het komen voor zij eindelijk hun koffers pakten? De film toont op schokkende wijze hoe gewelddadig ook vrouwen kunnen zijn. Zo is Ludwig met enige regelmaat het ziekenhuis ingeslagen. Na het zoveelste incident en de smoes dat hij ‘met zijn scooter tegen een paaltje gereden’ was, zei een arts tegen hem: ‘Of u nu wilt of niet, wij rapporteren dit als mishandeling’. Wanneer Louis, bont en blauw geslagen, op zijn werk niet anders kan dan wat collega’s in vertrouwen nemen, reageren zij vol ongeloof: ‘Jouw vrouw is amper 1 meter 60, die duw je toch zo om?’. ‘Ze konden maar niet geloven dat als zij eenmaal doordraait, níemand meer veilig is.’
Elena Lindemans: ‘Ik hoop dat deze documentaire zowel in ons land als daarbuiten de ogen van veel mensen zal openen en dat er meer mishandelde mannen zoals Louis en Ludwig het lef hebben om met hun probleem naar buiten te treden. Het is hoog tijd dat mannen zich op dit punt emanciperen.’
Naar aanleiding van ‘2Doc: Vrouw slaat man’ deed het onderzoeksbureau GfK voor BNNVARA onderzoek naar de bekendheid van mannenmishandeling. Mannenopvanghuizen blijken relatief onbekend te zijn: Blijf-van-mijn-lijfhuizen voor vrouwen zijn bij vrijwel iedereen bekend (98%), de bekendheid van Mannenopvanghuizen ligt met 51% aanzienlijk lager. Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek: vier procent van de ondervraagden heeft het vermoeden dat een man in hun omgeving het slachtoffer is van huiselijk geweld. De ondervraagden in het onderzoek vinden dat mishandelde mannen begrip verdienen. Slechts 1 op de 10 mannen is het eens met de stelling ‘Mannen die in elkaar worden geslagen door hun vrouw zijn geen echte man’.
Voor meer informatie: Gert-Jan Hartlief, BNNVARA afdeling Communicatie, gert-jan.hartlief@bnnvara.nl of 06 – 20 43 53 89.