Suïcidepreventie

suicide_750

In Nederland is zelfmoord doodsoorzaak nummer één onder jongeren tussen de 10 en 25 jaar. In onderstaand overzicht is het verloop over de jaren te zien (NJI, 2023).

Eén op de vijf jongeren denkt wel eens aan zelfdoding. Het is daarom belangrijk dat opvoeders en hulpverleners signalen herkennen én ook het gesprek erover aan durven gaan. Het meest kenmerkende signaal van jongeren bij wie suïcidaliteit speelt is het uit verbinding gaan, contactverlies. Het is daarmee essentieel dat we contact blijven maken zodat de jongere zich gehoord en gesteund voelt.

Heftige gevoelens horen bij de adolescentiefase en het puber zijn. Het is belangrijk dat ook jongeren bij wie suïcidaliteit speelt ‘gewoon’ puber mogen zijn en daarin gesteund worden.

Heb je vragen over suïcidaliteit, denk je dat er mogelijk sprake is van suïcidaal gedrag (ook gedachten) bij je pleegkind? Bespreek het met de hulpverlening. Je kunt ook altijd bellen of chatten (24/7) met medewerkers van 113 zelfmoordpreventie via 0800-0113 of Chatten | 113 Zelfmoordpreventie. Je pleegkind zelf kan ook (anoniem) van deze diensten gebruik maken.

Wil je weten hoe je het gesprek over zelfmoord aangaat? Doe dan gratis de online training: Vraag Maar. Ook de VraagMaar app van 113 kan je erbij helpen; met uitleg, oefeningen en tips & tricks. Deze is te vinden op: VraagMaar app.

Kijk voor meer informatie over zelfmoord en over hoe jij jezelf staande kunt houden als dit speelt op 113 Zelfmoordpreventie.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis