Sexting: maak kind al op basisschool bewust

Peter Rens, politie Zeeland – West-Brabant: ‘Het speelt op iedere school’ TILBURG

Kinderen moeten op school in groep 8 al leren hoe ze met smartphones moeten omgaan.

,,Blijf communiceren over online-gedrag met je kind.”

CHRIS VAN MERSBERGEN

Op de basisschool zit een kind nog in een veilige omgeving. Als ze in groep 8 al leren hoe je bewust omgaat met een smartphone en

groepswhatsapps, is dat erg nuttig.

Als het al niet bij iedere ouder tussen de oren zat, dan werd het vorig jaar januari wel duidelijk: het fenomeen sexting – het onderling uitwisselen van pikante foto’s of video’s – gaat aan geen enkele (middelbare) school voorbij.

Sexting is op zich geen probleem, maar als een foto in handen komt van de verkeerde kan het dat wel worden, bleek vorig jaar op scholen in Tilburg. Daar gingen tientallen pikante foto’s van minderjarige meisjes tegen hun zin rond op sociale media.

Zoiets is geen incident. Bij de politie-eenheid Zeeland – West-Brabant gaat het alleen al om zeker Ć©Ć©n melding per dag, zegt Peter Rens, teamleider bestrijding kinderporno en kindersekstoerisme. ,,Het speelt op elke school, zeker weten.”

Bij hulpverleningsinstantie Kompaan en de Bocht in Goirle, dat voorlichting geeft over de gevaren van sexting, zagen ze het aantal aanvragen na de Tilburgse sextingzaak fors toenemen. Opvallend: er kwamen veel verzoeken van basisscholen binnen, zegt Marjolein Kock. ,,Dat is positief. Op de basisschool zit een kind nog in een veilige omgeving. Als ze in groep 8 al leren hoe je bewust omgaat

met een smartphone en groepswhatsapps, is dat erg nuttig. Voor een ouder is het ook handig: je kent de namen nog van de kinderen met wie ze dan communiceren, weet wie hun vader en moeder zijn.”

Communiceren

Want ja, die ouders moeten het ook allemaal maar bij zien te benen. ,,Het Ć­s gewoon super ingewikkeld, een kind opvoeden in deze tijd”, zegt Kock. ,,Je moet de balans zoeken tussen het stellen van grenzen en ze vrijheid geven. Wat je in ieder geval moet doen, is met je kind blijven communiceren over zijn of haar online gedrag, op een positieve manier. Als je dat niet doet, bestaat de kans dat ze dingen verborgen houden.”

Door de Tilburgse sextingzaak, maar ook door de megarechtszaak tegen Aydin C. die nu speelt, staat het fenomeen in elk geval volop in de belangstelling. Kock studeerde in 2014 af op het onderwerp sexting. ,,De zaak van Amanda Todd (de Canadese die een eind aan haar leven maakte nadat ze door Aydin C. met een naaktfoto zou zijn gechanteerd, red.) was voor mij in 2012 de trigger om me in het onderwerp te verdiepen. Ik dacht: als zoiets daar kan gebeuren, kan het hier ook.”

Die gedachte kreeg nog eens extra lading toen begin 2014 bleek dat de verdachte in de zaak-Amanda, Aydin C., dus uit Tilburg bleek te komen. Kock: ,,Wat ik over de zaak van Amanda heb gelezen, is dat ze continu bang was dat de persoon die haar chanteerde bij wijze van spreken elk moment bij haar voor de deur kon staan, terwijl hij aan deĀ  overkant van de oceaan bleek te wonen. Maar die angst is dusĀ  net zo groot alsĀ  wanneer je bedreigd wordt door iemand die welĀ  fysiek bij je inĀ  de buurt is.”

Bron: Brabants Dagblad 30 januari 2017

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis