Internationale Vrouwendag 2021: #InvloedmetImpact door vrouwen bij Sterk Huis

Op 8 maart 2021 is het Internationale vrouwendag. Met dit jaar als thema: ‘invloed met impact’. Voor Sterk Huis mochten wij een campagne opzetten voor deze belangrijke dag. Mijn naam is Rob en samen met Britt loop ik stage bij Sterk Huis op de communicatie afdeling. De Tweede Kamerverkiezingen zijn in aantocht en vrouwelijke lijsttrekkers zijn dit jaar meer vertegenwoordigd dan ooit. Wij zijn nieuwsgierig naar de mening van de vrouwen op de afdeling EVA. Waar maken zij zich sterk voor als ze Minister-President van Nederland worden? De vrouwen op de afdeling EVA hebben te maken gehad met dwang of geweld vanwege familie-eer. Op de afdeling zijn zij veilig. Ze werden bedreigd, mishandeld en verstoten omwille van de eer van hun familie. Om de veiligheid en privacy van de vrouwen te waarborgen werden ze onherkenbaar in beeld gebracht.

Een vraag met impact 

Een beetje verlegen keek Yarah (17) om zich heen. Het was plotseling verrassend warm voor de eerste dag in maart. Ondanks de welkome zonnestralen op haar gezicht, leek ze een tikkeltje sip. ‘Normaal gesproken heb ik betere dagen hoor,’ zei ze verontschuldigend naar ons toe. ‘Ik heb mijn dag vandaag niet.’ Met een deken over haar geslagen, leek ze een extra beschermlaagje om haar heen te wikkelen. Haar zachte pantser. Britt en ik namen wat voorzichtige slokjes water uit onze glazen terwijl we wachtten op de rest van de groep die een workshop hadden beneden. Yarah wilde niet mee vermoedde ik zelf. Om de stilte te doden praatte we wat met Gijs die werkzaam is op de afdeling. Hij vertelde ons dat ze de dames vooraf niet hadden uitgelegd wat wij gingen vragen. Dat mochten we zelf doen. Nadat Gijs een aantal keren ongeduldig op zijn horloge keek, stond hij op. ‘Ik ga eens kijken waar ze blijven.’  Voor we het wisten zaten we nog maar met zijn drieën. Britt keek naar een pakje sigaretten op Yarah’s schoot. ‘Als je wil, mag je best roken hoor! Ik heb er zelf ook net eentje opgestoken.’ Een voorzichtige glimlach verscheen op Yarah’s gezicht. ‘Nou, ik heb er zojuist al drie opgerookt, dus ik wacht nog even.’ Het ijs leek gebroken.

‘Zullen we wachten op de andere meiden tot we vertellen wat we hier komen doen?’ Vroeg Britt. ‘Je mag het nu ook al vertellen hoor,’ zei Yarah nieuwsgierig terug. De deur stond op een spreekwoordelijke kier, Britt bedacht zich geen seconde en zette een voet tussen de opening. ‘Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag en de Tweede Kamerverkiezingen volgen niet veel later. Het thema van Internationale Vrouwendag is dit jaar: invloed met impact. Omdat wij denken dat jullie dames heel veel impact hebben en omdat we vrouwen zoals jij meer willen horen stellen we jullie de vraag: Als jullie Minister-president zouden zijn, wat zou je dan willen doen? Of, veranderen?’ Yarah keek ons met grote ogen aan. ‘We snappen dat dit een moeilijke vraag kan zijn.’ Viel ik Britt bij. Maar al snel brandde Yarah los. ‘Kijk, ik ben een feminist. Ik vind het gewoon heel belangrijk dat vrouwen en mannen gelijk behandeld worden. Ik vind het belangrijk dat er vrijheid en gelijkheid is voor vrouwen, en dat iedereen kan zeggen wat hij wil.’ We bedankten haar voor haar rake antwoord. Ik was onder de indruk. Ik kreeg eerst het idee dat wij de laatste mensen waren waar Yarah zin in had. Maar nu zag ik dat ze een hele volwassen jonge vrouw is die heel goed weet waar ze voor staat en in gelooft. En na alles wat ze in haar jonge leven al had meegemaakt, excuseerde ze zich zelfs tegenover ons over het feit dat ze een ‘slechte dag’ had.

“Omdat wij denken dat jullie dames heel veel impact hebben en omdat we vrouwen zoals jou meer willen horen stellen we jullie de vraag: Als jullie Minister-president zouden zijn, wat zou je dan willen doen? Of, veranderen?”

Inspirerend gesprek

Yarah gaf ons het vertrouwen in de gesprekken die Britt en ik gingen voeren met de andere dames die inmiddels van links en rechts kwamen aansnellen. Ze schoven allemaal één voor één aan. We stelden ons voor, en legden nog een keer aan de rest uit wat wij kwamen doen. Een vrolijk ogend meisje dat bijna volledig in het blauw was gekleed zat bijna op het puntje van haar stoel. Nura (16) nam gelijk het woord. ‘Meer vrijheid voor vrouwen. Hier in Nederland is dat gelukkig al een stuk beter dan waar ik vandaan kom. Daar zijn vrouwen helemaal niet gelijk. Ik wil studeren. Waar ik vandaan kom beseffen mannen soms niet eens dat vrouwen net zo slim zijn, zo niet slimmer dan mannen.’ We lachten. Nieuwsgierig vroeg ik waar ze vandaan komt. ‘Uit Irak,’ vertelde ze ons. ‘Drie jaar geleden ben ik hier in Nederland gekomen,’ zei ze in kraakhelder Nederlands. ‘Wat wil je graag studeren?’ Vroeg ik haar. ‘Ik wil later een juridische studie volgen. Ik wil strijden voor vrijheid en gelijkheid. Onderwijs vind ik sowieso heel belangrijk. Iedereen heeft daar recht op.’

Nisa (15) luisterde intussen aandachtig mee. Britt vroeg wat zij belangrijk vindt. Nisa glimlachte. ‘Minder verschillen tussen arme en rijke mensen. Nederland is ook mijn land, en ik vind dat iedereen hetzelfde recht heeft op zorg.’

Dankbaar

Britt en ik zijn enorm dankbaar voor de gesprekken die wij hebben mogen voeren op de afdeling EVA. Wij vinden jullie stuk voor stuk enorm sterke vrouwen waar niet alleen wij, maar hoogstwaarschijnlijk enorm veel mensen heel veel respect voor hebben. Jullie zijn voor ons de precieze betekenis van wat #invloedmetimpact kan zijn.

Britt Rave
Rob van de Wetering

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis