Groepsleider hulpverleningsinstelling blijkt loverboy te zijn

De afgelopen dagen volop in het nieuws: ‘Een groepsleider van een Apeldoornse jeugdinstelling heeft als loverboy een minderjarige cliënte in de instelling in de prostitutie gedreven’. Een verschrikkelijke situatie waar wij als Sterk Huis hopelijk nooit mee te maken krijgen. Wat doen wij eigenlijk om dit te voorkomen? 

Wanneer jongeren bij Sterk Huis verblijven zijn wij verantwoordelijk voor de veiligheid. Wij doen er alles aan om onze kwetsbare jongeren te beschermen. Juist die kwetsbaarheid maakt het dat ze makkelijker slachtoffer kunnen worden van een loverboy. En het risico lopen om weer in de ‘mooie verhalen’ van een loverboy te stappen. Net als bij alle andere jeugdinstellingen worden er bij ons maatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen.

Nieuwe collega

Nieuwe medewerkers dienen een verklaring omtrent gedrag aan te leveren bij de start van hun loopbaan binnen Sterk Huis. Zonder deze positieve verklaring mogen medewerkers absoluut niet starten. De VOG dient elke drie jaar opnieuw aangeleverd te worden.

Verklaring ongewenste intimiteiten en seksueel misbruik

Al onze nieuwe medewerkers moeten een verklaring ondertekenen dat hij/zij zich in het verleden niet schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Dit voor welke vorm dan ook. Wij checken bij de vorige werkgever of dit klopt.

Introductieperiode

Bij Sterk Huis krijgen nieuwe medewerkers een mentor gedurende één jaar. Zo ondersteunt de mentor bij lastige vraagstukken waar een medewerker tegen aan loopt. Ook heeft de mentor een waakzame functie als het gaat om dit onderwerp. Sowieso hebben alle medewerkers bij Sterk Huis een meldplicht. Bij een vermoeden van een strafbaar feit moet een medewerker dit melden (ook al is het signaal nog zo klein en wordt de onthulling niet geloofd).

Externe voorzitter

Wanneer er bij onze organisatie incidenten zijn die met seksueel overschrijdend gedrag te maken hebben onderzoeken we dit met een onderzoekscommissie met externe voorzitter. Dit doen we omdat we feiten echt boven tafel willen krijgen. We willen niet in de verleiding komen om het incident in het belang van de organisatie af te zwakken.

 

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis