Eerdere signalering, het vergroten van bewustwording van seksuele uitbuiting, het verstevigen van toekomstperspectief en het integreren van ervaringsdeskundigheid in de hulpverlening. Dat zijn potentieel werkzame elementen van een succesvolle trajectbenadering voor slachtoffers van seksuele uitbuiting. ‘Leg de focus niet op een enkel werkzaam element, maar breng deze best practices samen’. Dat is één van de aanbevelingen uit onderzoeksproject ‘Een goede toekomst’.
Best practices voor een succesvolle trajectbenadering
Voor slachtoffers van seksuele uitbuiting is een succesvolle trajectbenadering belangrijk. Hierdoor is de kans op een goede toekomst groter en kan revictimisatie worden voorkomen. In zo’n trajectbenadering is het belangrijk dat er domein-overstijgend gekeken wordt naar de hulpvraag en het bereiken van toekomstperspectief. Waarbij sprake is van een focus op én én én: behandeling én onderwijs én werk én participatie. Daarnaast moet er een doorgaande lijn van hulp worden gerealiseerd, ook tussen verschillende deeltrajecten. Bijvoorbeeld met een warme overdracht tussen organisaties. Dit blijkt in de praktijk vaak lastig te realiseren. In dit onderzoek zijn een aantal best practices onderzocht die van belang kunnen zijn in het realiseren van een succesvolle trajectbenadering.
Het project is uitgevoerd door Sterk Huis, Praktikon, Fier, Hogeschool Leiden en Via Jeugd. Binnen de organisaties werd een viertal pilots uitgevoerd en onderzocht op basis van de resultaten van een behoefte-onderzoek uitgevoerd door Verwey-Jonker Instituut. Een groep van 33 meisjes werd nauwgezet gevolgd gedurende de uitvoer van de pilots (multiple casestudies).
Aan de slag in de praktijk
Het project bestond uit een behoefte-onderzoek, pilots en de ontwikkeling van een juridisch wegingskader. Dit heeft diverse producten voor de praktijk opgeleverd.
- Een overzicht van de ontwikkelpunten voor het vormgeven van een succesvolle trajectbenadering.
- Een juridisch wegingskader als hulpmiddel om slachtoffers van seksuele uitbuiting te signaleren.
- Het vergroten van de bewustwording over seksuele uitbuiting bij gezinshuisouders met behulp van een training en het spel Boobie-Trap. Dit spel stimuleert en ondersteunt gezinshuisouders of andere professionals om samen met jongeren in gesprek te gaan over belangrijke thema’s als social media, grenzen aangeven en vriendschap en relaties.
- Best practices over het verstevigen van het toekomstperspectief van de jongeren door middel van integraal werken op verschillende levensterreinen, een toekomstplan en het werken met een leerwerkcoach.
- Het inzetten van een ervaringsdeskundige die jongeren ondersteunt en begeleid gedurende het hulpverleningstraject. Voor zorgaanbieders en ervaringsmaatjes.
In 3 van de 4 pilots zijn indicaties gevonden voor een mogelijk positief verband tussen pilot-specifieke elementen en welzijn en maatschappelijk functioneren van de jongeren. Ze geven daarmee indicaties voor potentieel werkzame elementen voor een succesvolle trajectbenadering.
De resultaten van de pilots staan beschreven in 4 pilot-handreikingen en een overkoepelende rapportage met daarin de resultaten van de multiple casestudies. Met dit onderzoek zijn veelbelovende eerste stappen gezet waar we op voort kunnen bouwen om een succesvolle trajectbenadering voor slachtoffers van seksuele uitbuiting te realiseren.