“Wij bleven open!”

Lian wordt geinterviewd over het jaaroverzicht 2020

Als er één ding is wat Lian Smits, bestuurder Sterk Huis, het afgelopen jaar heeft gemist, is het ruimte. Ruimte om echt contact te maken, om een goed gesprek te voeren, om samen complexe vraagstukken aan te pakken, om een terrasje te pakken aan de Piushaven. Ruimte om te leven, om even lucht te hebben, ook voor anderen die het hard nodig hebben. Hoewel 2020 veel beperkingen kende, wist Lian toch de eigen regie te pakken, om te doen wat nodig was: openblijven voor alle mensen die niet naar huis konden, simpelweg omdat Sterk Huis hun ‘thuis’ is.

“2020 was het jaar waarin we met ingehouden adem hebben gewerkt”, blikt Lian terug. “Toen de coronacrisis begon, wisten we nog niet wat het precies betekende. Hoe bang moest je zijn? We wilden geen risico lopen, maar tegelijkertijd zijn we hier verantwoordelijk voor 250 vrouwen, mannen, kinderen en vluchtelingen. Vooral in de 24-uurs zorg kun je niet tegen mensen zeggen dat ze naar huis moeten gaan, want dít is hun thuis. Ik voelde meteen onze cruciale functie: we moesten openblijven, hoe spannend dat ook was. Dat andere cruciale organisaties ‘dicht’ gingen, voelde weleens eenzaam.”

“We moesten open blijven, hoe spannend dat ook was.”

Zware verantwoordelijkheid

Lian: “Wat wij met elkaar hebben gedaan, maakt me trots. Wij wisten ook niet hoe eng en gevaarlijk het virus was, maar we bleven open en lieten onze maatschappelijke waarde zien. Ook het managementteam ging door. Iedereen voelde: je kunt dit niet van mensen vragen als je zelf niet dichtbij blijft. Als je de angst laat overheersen, kom je niet verder. We zijn strikt te werk gegaan, conform de RIVM-richtlijnen, maar het was superspannend en ik voelde een zware verantwoordelijkheid. Ik wilde niet op mijn geweten hebben dat het bij medewerkers thuis misging, doordat ze hier moesten zijn.”

Fijne collega’s

Lian vervolgt: “Wat ook heel zwaar woog, was de sluiting van het (speciaal) onderwijs. Kinderen die wekenlang niet naar school gingen, die school hard nodig hebben. Tijdens de scholensluiting hebben we in no time een prachtig dagprogramma voor de kinderen georganiseerd. Fantastisch hoe iedereen daarbij heeft geholpen, van ambulant hulpverleners tot kwaliteitsfunctionarissen, trainers en collega’s van het Tilburgs Sportbedrijf. Zoiets kun je niet alleen, daar heb je alle fijne collega’s van Sterk Huis voor nodig.”

Lees het interview verder in ons jaaroverzicht

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis