Succesvolle match pleegzorg

Jolanda van de Wouw is matcher. Bij Sterk Huis. Ze zorgt ervoor dat pleegkinderen bij het juiste pleeggezin terecht komt. Jolanda geeft in deze blog een kijkje achter de schermen en neemt je mee in hoe een matchingsgesprek is verlopen.

“Vorige week heb ik een heel leuk matchingsgesprek gehad” zegt Jolanda. “Het ging over een jongetje van acht jaar. Het jongetje woont binnen een moeder en kindproject. De moeder is laag begaafd en krijgt 24/7 hulp bij het zelfstandig wonen en bij de opvoeding van haar kind. Er werd gezocht naar een weekend en vakantiegezin om de moeder wat te ontlasten (fulltime opvoeden in haar eentje) en om het kind de gelegenheid te bieden voor een zorgeloos weekend en zijn netwerk te verbreden. De moeder was erg zenuwachtig, wat begrijpelijk is. Ze worstelt met schuldgevoel, omdat ze eigenlijk niet vindt kunnen dat ze een logeergezin nodig heeft. Tijdens het gesprek is ze erg onzeker en vraagt regelmatig om bevestiging van haar begeleider.

Moeder en pleegouders in gesprek

Het pleeggezin, een jong gezin met drie kinderen, speelt hier goed op in. Ze vertellen haar hoe knap ze het vinden dat de moeder haar zoontje het gunt om af en toe een weekend bij hen te logeren.
De pleegouders vertellen over hun hun gezinssituatie en over hoe ze de weekenden doorbrengen. Het zijn rustige en gezellige, gewone dagen die echt in het teken staan van de kinderen: sportclubs bezoeken, samen lekker brunchen, s `middags naar het bos en op zondag heerlijk bordspelletjes doen.

De moeder van het jongetje begint te stralen en zegt dat dat precies is waar haar zoontje ook van zou genieten. De moeder ontspande en we hebben afspraken gemaakt over het vervoer van en naar het weekend en vakantiegezin; ze gaan dit verdelen. De frequentie dat haar zoontje naar het weekendgezin zal gaan is uiteindelijk één weekend per maand, van vrijdagavond tot zondagavond.  Maar eerst gaan de pleegouders en de moeder en haar zoon beter kennismaken. Allereerst gebeurt dit door een uur bij elkaar op de koffie te gaan, vervolgens een middagje spelen en uiteindelijk een heel weekend logeren. Maar voordat het zover is kunnen er wel 10 ontmoeting aan voorafgaan, want we laten haar zoontje rustig en veilig wennen aan de voor hem, nieuwe mensen. Een pleegzorgwerker zal deze weekend en vakantieplaatsing gaan begeleiden.

Ik heb er alle vertrouwen in dat dit hele fijne weekenden gaan worden, zowel voor deze moeder als ook voor haar zoon en het weekend en vakantiegezin!”

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis