‘Hoe gaat het later?’ Uniek meerjarig onderzoek in de jeugdzorg naar ervaren effecten

Sterk Huis gaat samen met Combinatie Jeugdzorg en de Academische Werkplaats Jeugd van Tilburg University een meerjarig onderzoek starten naar de ervaren effecten van de jeugdhulp. Het gaat hierbij om cliënten die bij aanvang van de hulp 8 t/m 16 jaar oud zijn en hun ouders. Bij start en afsluiting van de hulp vragen we alle ouders en jongeren vanaf 11 jaar hoe ze hun veerkracht, geloof in eigen kunnen binnen de opvoeding (parenting self-efficacy), zelfredzaamheid, onderlinge relaties in het gezin en de opvoedingsbelasting ervaren. Ook vragen we wat het (positieve of negatieve) verschil heeft gemaakt. Ditzelfde doen we nogmaals 9 maanden en 1,5 jaar na afsluiting van hulp.

Op die manier krijgen we een uniek inzicht in de ervaren effecten van de hulp ruim na afsluiting ervan” aldus Judith van Vugt, beleidsadviseur Kwaliteit en Beleid, als coördinator verbonden aan dit onderzoek vanuit Combinatie Jeugdzorg.

En met deze input vanuit ouders en jongeren zelf kunnen we de hulp nog verder verbeteren” vult Bernadette Janssen aan, mede-coördinator van het onderzoek en gedragswetenschapper bij Sterk Huis.

Nieuwe cliënten uit de zorgvormen Intensieve Gezinsbegeleiding, Dagbehandeling en Dag- en nachtbehandeling zullen gevraagd worden om deel te nemen aan het onderzoek. De subsidieaanvraag voor het onderzoek is gehonoreerd door ZonMw. Aan het onderzoek is een promotietraject gekoppeld dat Bernadette Janssen, gedragswetenschapper en onderzoekscoördinator vanuit Sterk Huis, zal gaan uitvoeren. Het onderzoek start in september 2020 en duurt 4 jaar.

Ook meedoen?

Jeugdzorgorganisaties die nog willen deelnemen, kunnen contact opnemen met een van de onderzoekscoördinatoren Judith van Vugt j.v.vugt@combinatiejeugdzorg.nl of Bernadette Janssen BernadetteJanssen@sterkhuis.nl.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis