Stop het wisselen van hulpverleners

Stichting Het Vergeten Kind vraagt deze week aandacht voor kinderen die te maken hebben met veel verschillende hulpverleners. Het continu wisselen van gezichten in de jeugdhulp moet stoppen. Met de week wil het Vergeten Kind de gemeentes, instanties en politiek wakker schudden om samen te strijden voor verbetering van de situatie. Hoe ervaren kinderen zelf het wisselen van hulpverleners? En welke oplossingen zien zij? Daniël (14 jaar) en Fleur (17 jaar) verblijven op een groep bij Sterk Huis en delen hun mening.

Verschillende hulpverleners

Gemiddeld hebben kinderen die op een groep wonen al 64,6 hulpverleners gezien*. Dit hoge aantal wisselende gezichten heeft verschillende oorzaken. Zo gebeurt het soms dat hulpverleners zelf van werkgever wisselen of verlof nemen vanwege zwangerschap of ziekte. Het kan ook zijn dat er sprake is van een flexibel contract. Dat maakt dat een hulpverlener voor korte tijd in het leven van een kind kan zijn. Fleur heeft daar ervaring mee. “Ik had een gezinsvoogd voor een paar maanden. Toen zij wegging, kreeg ik ineens een andere hulpverlener. Het was best raar dat mijn eerste gezinsvoogd zo snel weer weg was.”

Een andere oorzaak voor het wisselen van hulpverleners is dat kinderen vaak doorverhuizen binnen de jeugdhulp. Soms kan een kind namelijk op een andere plek betere hulp krijgen. Dat was ook het geval voor Daniël. “Ik heb al veel hulpverleners gehad. Eerst heb ik twee weken op een behandelgroep van een instelling gezeten. Daarna heb ik een paar maanden ergens anders gewoond. Een jaar later ging ik naar Sterk Huis.”

Ervaringen

“Hoe meer hulpverleners je krijgt, hoe moeilijker het is om een band op te bouwen”, vertelt Daniël. “Je moet steeds weer iemand anders vertrouwen en je verhaal opnieuw vertellen.” Daniël had een goede klik met zijn mentor van de vorige groep waar hij woonde. Nu spreekt hij haar niet meer. “Dat is echt jammer, want zij kende mij goed.”

Fleur vond het ook lastig toen zij een andere gezinsvoogd kreeg. “Ik begon net aan haar te wennen en toen kreeg ik ineens iemand anders.” Toch probeert Fleur ook positieve kanten te zien aan het wisselen van hulpverleners. “Als je geen klik hebt met iemand, kan het juist fijn zijn als je een keer bij iemand anders terecht kan. Zo leer je ook veel nieuwe mensen kennen.”

Oplossingen

Het Vergeten Kind heeft adviezen geformuleerd om het wisselen van hulpverleners te stoppen. Eén daarvan is om kinderen een vast vertrouwenspersoon te geven. Dat lijkt Daniël een goed idee. “Het is fijn als je bij één iemand je verhaal kwijt kan.” Bij Sterk Huis zetten we hier al eerste stappen in. Zo krijgen alle kinderen en jongeren die bij Sterk Huis verblijven een mentor die contacten met iedereen rondom het kind onderhoudt.

Verder lijkt het hem fijn om regelmatig een bezoek te brengen aan plekken waar hij eerder heeft gewoond. “Dan kan ik mijn vorige hulpverleners weer eens spreken! Zo zijn zij toch niet in één keer helemaal weg.” Daniël wacht momenteel op een pleeggezin waar hij terecht kan. “Als ik in een pleeggezin zit, hoop ik dat ik bij Sterk Huis kan blijven langskomen om mijn begeleiders af en toe nog te zien.”

Passende hulp

Fleur heeft verschillende hulpverleners gehad. Van velen weet ze niet waarom ze vertrokken. Meer openheid daarover is volgens haar de sleutel tot succes. “Het zou goed zijn als je weet waarom je hulpverlener weggaat. Dan begrijp je alles beter.” Fleur is ervan overtuigd dat het helpt om kinderen meer een stem te geven bij het kiezen van een hulpverlener. “Het zou goed zijn als een kind zelf kan aangeven of hij of zij het goed met een hulpverlener kan vinden of niet. Zo krijg je een begeleider die goed bij je past.”

Coalitie Naar Thuis

Ilona Brekelmans, Hoofd Inhoudelijke Ontwikkeling bij Sterk Huis, beaamt het idee van Fleur. “We willen kinderen en jongeren bij Sterk Huis zo snel mogelijk de juiste hulp bieden die bij hen past. Daarbij is het belangrijk dat we hen hulp bieden op een zo open mogelijke plek zo dicht mogelijk bij huis. Zo kunnen we doorplaatsen verminderen en voorkomen dat kinderen veel wisselende gezichten zien.”

Sterk Huis vormt met diverse partijen in de regio Brabant – zoals Jeugdbescherming Brabant, Combinatie Jeugdzorg, Juzt en het NJI – de regionale coalitie “Naar Thuis”. Lian Smits, bestuurder van Sterk Huis, ziet dit project als een mooie stap richting het verminderen van wisselende gezichten in de hulpverlening. “In de coalitie bundelen we onze krachten om van elkaar te leren en te vernieuwen, om zo het doorplaatsen van kinderen te voorkomen.”

Verder is Sterk Huis samen met organisaties Spirit en Fier gestart met een onderzoek naar het voorkomen van het plaatsen van complexe jongeren in de gesloten jeugdhulp. “Dit onderzoek gaat ons helpen om doorplaatsing te voorkomen en jongeren sneller passende hulp te bieden”, vertelt Lian. “Zo werken we samen aan het doel om het regelmatig wisselen van hulpverleners stoppen.”

Petitie

Stichting Het Vergeten Kind gaat met een campagne en petitie de strijd aan om het wisselen van hulpverleners te stoppen. De petitie wordt op dit moment zo’n 3500 keer per dag ondertekend. Daar zijn wij samen met Daniël en Fleur heel blij mee. Dankzij de actie zullen steeds meer kinderen de juiste hulp krijgen. Zo werken we samen aan fijne toekomst voor ieder kind.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Week van Het Vergeten Kind? Kijk dan op deze website.

*Uit het onderzoek ‘Constant nieuwe gezichten, ik crash daarvan’ van Het Vergeten Kind onder 110 kinderen en jongeren van 7 tot en met 24 jaar, oktober/november 2019.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis