Samenwerking Sterk Huis en Movement on the Ground

Samenwerking Sterk Huis en movement on the ground

Op weg naar een veilige, zelfstandige toekomst voor jeugdige vluchtelingen

Sterk Huis gaat intensief samenwerken met Movement on the Ground (MotG), de Nederlandse beweging die vluchtelingen in Griekenland een menswaardig bestaan geeft in afwachting van hun doorreis naar een nieuwe toekomst. Sterk Huis en Movement on the Ground starten samen meerdere pilotlocaties, waar jonge vluchtelingen de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen en een veilige en zelfstandige toekomst op te bouwen. Op weg naar een beter toekomstperspectief!

Hein Staps, clustermanager bij Sterk Huis: “Movement on the Ground heeft een prachtige visie, die  aansluit bij onze manier van werken. Zo heeft MotG in Griekenland kampen omgebouwd tot campus, waarbij de ontwikkeling van mensen centraal staat. Bij Sterk Huis bieden we mensen ook een veilige omgeving en eigen regie, zodat ze zelfredzaam worden en een stevige toekomst tegemoet gaan. Eigen verantwoordelijkheid is daarbij belangrijk. Als je als hulpverlener teveel naar voren hangt, dwing je de ander om naar achter te hangen, van waaruit vaak meer problemen ontstaan. Samen met MotG gaan we pilotlocaties opstarten waar jeugdige vluchtelingen aan hun ontwikkeling en toekomst kunnen werken.”

Leren van elkaar

Het doel van de samenwerking tussen Sterk Huis en Movement on the Ground is op speelse wijze van elkaar te leren. “Wij zijn trots op wat we doen”, aldus Hein, “maar blijven ook altijd naar buiten kijken: waar kunnen we dingen nog beter doen, met respect voor wat er al staat? Binnen de samenwerking staan twee dingen centraal: we geven jongeren meer regie en eigen verantwoordelijkheid over hun traject én we gaan meer ervaringsdeskundigheid inzetten.”

Versterkend effect

Hein vervolgt: “De expertise die Sterk Huis heeft opgebouwd in het managen van woongroepen en (individuele) begeleiding van jongeren sluit mooi aan bij de kennis en ervaring die Movement on the Ground heeft opgebouwd in vluchtelingenkampen en shelters in Griekenland. Sterk Huis is vooral gericht op ondersteuning van jongeren en MotG op samenwerking met jongeren. Door deze krachten te bundelen en de perspectieven van beide organisaties samen te voegen, kan een versterkend effect optreden.”

Pilot kleinschalige opvang

Het plan is om dit jaar te starten met een pilot kleinschalige opvang in ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Amsterdam. Hein: “Hier krijgen jeugdige vluchtelingen vanaf vijftien jaar een veilige plek om te wonen en hun talenten en vaardigheden te ontwikkelen volgens de waarden van Sterk Huis en de Camp2campUs-filosofie van MotG, die uitgaat van het menselijk potentieel. De dagelijkse begeleiding in ’s-Hertogenbosch en Eindhoven gebeurt door Sterk Huis, waarbij MotG twee dagen per week aanwezig is met een coördinator en community volunteer (een voormalig vluchteling die in Griekenland verbonden was aan het MotG-programma). In Amsterdam gaan medewerkers van Sterk Huis hetzelfde doen.”

Buiten kaders denken

“Het toevoegen van ervaringsdeskundigheid – mensen met een vluchtelingenachtergrond – heeft een meerwaarde”, benadrukt Hein. “Het is inspirerend om te zien hoe mensen met vergelijkbare verhalen en ervaringen een werkend leven en stevig netwerk hebben opgebouwd in Nederland. Met onze samenwerking willen we buiten de kaders denken en jongeren mogelijkheden bieden. Bij ons mogen jongeren leren, ook zonder de juiste papiertjes op zak. Als iemand in de zorg wil werken, houden we dat niet tegen door het gebrek aan diploma’s. Integendeel: we stimuleren het potentieel, bijvoorbeeld door het aanbieden van een opleidings- of vrijwilligerstraject. Zo krijgen jongeren weer hoop en perspectief, wat nodig is voor een sterke toekomst.”

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis