Pas na meerdere ernstige incidenten en bedreigingen juiste hulp voor slachtoffers ‘Intiem Terreur’

afbeelding laat verwurging zien

Intieme terreur wordt vaak niet herkend. Dat blijkt uit onderzoek door Gerrianne Rozema van Sterk Huis en Nanja Willemsen van onderzoeksbureau BMC. Intieme terreur is een ernstige vorm van partnergeweld en kenmerkt zich door een patroon van controle en dwang. Dit kan zich uiten in het isoleren, vernederen, intimideren van de partner tot ernstig fysiek geweld en seksueel geweld, soms zelfs met fatale afloop.

Vandaag in de bijlage van het Brabants Dagblad uitgebreid aandacht voor het onderzoek. Politie, justitie, hulporganisaties en zorginstellingen moeten beter en sneller samenwerken, zegt Gerrianne in het Brabants Dagblad. Want ernstige risicosignalen van ‘intieme terreur’ worden niet altijd goed opgemerkt.

Lees hier het artikel in het Brabants Dagblad

Voorbeeld uit de praktijk

Een jong stel is kort na aanvang van de relatie op aandringen van de man getrouwd. Daarna volgde vrijwel direct ernstig fysiek en seksueel geweld. De vrouw raakt zwanger en wordt vervolgens in de buik getrapt. De vrouw probeert hierop de relatie te verbreken, maar de man dreigt met eerschending door meldingen op social media, maakt ook nep-accounts aan en bestelt goederen op haar naam. De vrouw durft hierdoor de relatie niet definitief te verbreken.

Wat moet je weten en wat moet je doen?

Bovenstaande situatie is een voorbeeld van intiem terreur. Nog steeds worden signalen van de meest agressieve en ernstige vorm van huiselijk geweld niet goed (h)erkend en opgevolgd. Met fatale afloop als gevolg. Gerrianne Rozema, projectleider module Intieme Terreur bij Sterk Huis is mede ontwikkelaar van de factsheet ‘Intieme terreur’. Een belangrijke en duidelijke factsheet voor professionals in het domein van zorg, veiligheid, maar ook bijvoorbeeld onderwijs en sportvereniging. Om toe te lichten wat intieme terreur is, maar ook om duidelijke handvaten mee te geven: wat moet je weten, wat moet je doen of juist niet?

Download hier de factsheet

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis