‘Je hebt geen idee wat je veroorzaakt. Hoe zou je het zelf vinden?’

expose meisje snappchat

Deze week is het de week tegen pesten. Een week lang is er extra aandacht voor pesten. Buitensluiten, kwetsende liedjes, gemene roddels of iemand opwachten. Het overkomt veel kinderen en jongeren op school. Maar pesten komt niet alleen voor op school. Steeds meer verplaatst het zich naar de online wereld. Waar pesten geen pesten meer is. Jonge meisjes worden geteisterd, bedreigd en misbruikt. Het overkwam Lize (16). Ze vertelt haar ons verhaal.

“Op school ging alles goed. Ik had een leuke klas, veel vriendinnen en er was niks aan de hand. Buiten school ging ik ook wel eens met een groep jongens om. Via een meisje leerde ik hen kennen. Dat meisje was geen vriendin, maar ik ging wel eens met haar om. Zij nam me dan mee naar die jongens. Met een van die jongens had ik seks. Wat ik niet wist, is dat ik ondertussen werd gefilmd.”

Exposing

“Op een dinsdagavond kreeg ik ineens allemaal snaps en appjes van vrienden. Op Snapchat zou er een filmpje te zien zijn waar ik seks had. Dat er naaktfilmpjes via Snapchat gedeeld werden gebeurde wel vaker. Ineens popte er dan meerdere anonieme accounts op waar meisjes uit de omgeving werden exposed. En nu was ik ineens een van die meisjes. Verschikkelijk. Het maakte mij zo boos en verdrietig. Ik vroeg de jongens om de filmpjes te verwijderen, maar dat deden ze niet. Het zou mijn eigen schuld zijn. De dag erna belandde ik op Telegram, inclusief naam en telefoonnummer.

‘Het is je eigen schuld. Moet je maar niet zo’n kechie zijn’

Tegen mijn wil

“Soms was het een periode stil. En dan ineens doken er weer filmpjes op. Die jongens stopte niet en bleven contact zoeken. Ik voelde me bedreigd en durfde geen nee te zeggen. Ik heb veel dingen tegen mijn wil in moeten doen. Toen ik bij Sterk Huis kwam kreeg ik te horen dat dit loverboys waren. Ik had er nog nooit eerder van gehoord. Het is maar een raar woord”.

“Ik word zo boos op mensen die expose accounts volgen. Je wilt er zelf niet op staan, maar je gaat wel zulke accounts volgen. Hoe zielig ben je dan. Tegen andere meisjes wil ik zeggen: neem iemand in je omgeving in vertrouwen en vertel je verhaal. En doe aangifte. Zo leren die jongens dat ze dit niet moeten doen en krijgen ze de straf die ze verdienen. Het is respectloos en je weet niet wat je allemaal veroorzaakt.”

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis