Iris van den Hurk is de kwartiermaker van Sterk Huis

Iris

Iris is al jaren werkzaam binnen Sterk Huis. Sinds dit jaar heeft zij een nieuwe functie en dat is die van Kwartiermaker binnen cluster 1.

Waarom deze rol?

“We kwamen er in ons cluster achter dat we een voorloper nodig hebben om te zorgen dat we goed aangehaakt blijven in het lokale veld. Ook merkten we dat andere gemeentes wilden leren van onze ervaringen in Heusden.”

“Ikzelf ben meer natuurlijk doorgegroeid naar deze rol. Ik ben ooit op de behandelgroepen gestart, ambulant hulpverlener geweest en vervolgens ben ik teamleider geworden van pijler 2 projecten. Mijn ambities hebben altijd voeding gekregen, daarom werk ik hier al 16 jaar. Sterk Huis staat open voor ideeën en heeft mij altijd de ruimte gegeven om deze uit te werken en dat heeft er bij mij voor gezorgd dat ik mij ben blijven ontwikkelen. Officieel ben ik ‘kwartiermaker versterking lokale teams’ Ook ben ik gestart als projectleider en kwartiermaker voor JIM  (Circulaire Zorg) binnen Sterk Huis.”

Wat is een Kwartiermaker?

“Ik zie een kwartiermaker als iemand die paden maakt, voorbereidt en vooruitloopt, met een duidelijke stip aan de horizon waar we naartoe werken. Een echte verkenner.”  Iris geeft aan dat het belangrijk is dat de lokale teams goed verbonden worden met de rest van de organisatie. Mij is gevraagd om te helpen bij de implementatie van de hervormingsagenda bij gemeentes, door te ondersteunen in het proces om sterke lokale teams te bouwen.

De Hervormingsagenda Jeugd bevat een groot pakket afspraken om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te krijgen. Sterk Huis heeft een groot deel van de hervormingsagenda al jaren in Pijler 2 staan – eerder signaleren en voorkomen. Nu hebben alle gemeenten landelijk de opdracht gekregen om dit te implementeren.

De gemeente Heusden heeft enkele jaren geleden de stoute schoenen aangetrokken en het roer omgegooid in haar sociale domein. We hebben samen een jeugd- en gezinsteam gebouwd dat verbonden is aan het wonen en welzijnsteam. Wat wij samen met de gemeente hebben opgebouwd is voorzichtig succesvol te noemen. Mijn rol als kwartiermaker maakt mij nu een sparringpartner in deze werkwijze voor andere gemeenten en zorgaanbieders.

Waarom ben jij de geschikte persoon voor deze rol?

Ik ken onze organisatie en het lokale veld goed, ik ben een vrije denker en ik heb een stevige visie ontwikkeld hoe er op deze manier gewerkt kan worden. Ik durf zaken die moeilijk lopen bespreekbaar te maken. Het belangrijkste is uiteindelijk dat gezinnen zo goed mogelijk in hun eigen leefomgeving een sterke sociale basis krijgen. En niet dat systemen en leidend zijn.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis