Werken in het buitenland?

Ineke Rosman

Op een druilerige donderdagmiddag in augustus had ik een afspraak met Ineke Rosman. Ineke is werkbegeleider/supervisor en (team)coach van de Academie. De aanleiding? Een gesprek over haar op handen zijnde verlof. Nou gaan er wel vaker mensen met verlof, lang of kort maar drie maanden Ethiopië (Oost-Afrika) valt toch zeker in de categorie ‘hier willen we alles van weten’.

Ineke om te beginnen, wanneer ga je?

Ik vertrek binnenkort, op 30 september en ben in de maanden oktober, november en december in Ethiopië. Oktober en november werk ik ‘vanuit huis’,  in december ben ik vrij. De eerste twee weken van december ga ik met mijn man rondtrekken door Ethiopië, de laatste 2 weken sluiten onze drie kinderen aan. Kerst vieren we dus gewoon met het hele gezin. In Ethiopië.

Je gaat met je man? Waar ga je precies heen, Ethiopië is een groot land …

We verblijven in de hoofdstad Addis Abeba1. Mijn man heeft een internationale baan in onderwijsontwikkeling en wordt kwartiermaker voor een nieuw kantoor. Ethiopië heeft een jonge, snelgroeiende bevolking2, onderwijs is van groot belang voor de ontwikkeling en perspectief van het land. Alhoewel de hoofdstad als relatief veilig mag worden beschouwd ga je niet, zoals in Nederland, ‘s avonds om 23.00 nog even een ommetje maken. Enige voorzichtigheid is geboden wat betekent dat we een huis zoeken op een compound waar we de eerste twee maanden kunnen wonen.

Jij gaat vanuit daar door werken, kan dat zomaar?

Ik heb mijn plan voorgelegd aan mijn teamleider Inge en later ook aan Patrick en hun reactie was positief. Ik heb een functie die zich ervoor leent en als de Coronatijd ons iets heeft geleerd is het wel dat we ook goed online kunnen werken. In mijn werk met bijvoorbeeld intervisiegroepen komt online vergaderen vaak voor. Dat zal in die periode dus structureel zijn maar het hoeft niet ten koste gaan van de kwaliteit van mijn werk. Wat een geluk is, is dat Ethiopië in dezelfde tijdzone ligt als Nederland. Het tijdsverschil is maximaal 2 uur. Beetje spannend is wel dat de internetverbinding ons goed van dienst gaat zijn!  Al met al krijg ik leuke, enthousiaste reacties van collega’s. Mijn avontuur is naast een primeur voor Sterk Huis ook een soort pilot waar we allemaal van kunnen leren.

Wat verwacht je uit dit avontuur te halen?

Ik vind het belangrijk om in het nu te leven. Ik wil niets uitstellen tot ‘later’ maar mijn leven nu vormgeven en kansen benutten.  De ruimte die ik daarbij krijg van Sterk Huis om creatief om te gaan met mijn werkplek vind ik heel bijzonder en waardeer ik zeer. Deze stap brengt ook nog iets extra’s. Zo geef ik bijvoorbeeld werkbegeleiding aan Aregash. Zij is geboren in Ethiopië en ik ervaar het als heel bijzonder dat ik haar geboorteland ga leren kennen. Het geeft voor mij een extra dimensie aan mijn verblijf daar en aan onze gesprekken hier waar ik leer over haar cultuur en ook over de doelgroep waar Aregash en haar collega’s mee werken. (AMV 18+)

Het is prachtig om te zien hoe Ineke straalt als ze vertelt over haar op handen zijnde avontuur. Zo krijgt een druilerige dag onverwacht glans en een happy vibe. Dank daarvoor! Veel geluk Ineke en we rekenen op een update als je gesetteld bent, al was het alleen maar om de donkere dagen voor kerst een moment te verlichten.

  1. Addis Abeba is de hoofdstad van Ethiopië. De stad telt zo’n 3.384.569 inwoners en is ook de hoofdplaats van de Afrikaanse Unie. Wegens het grote aantal internationale organisaties dat er gevestigd is en de rijke geschiedenis en cultuur van de stad wordt Addis Abeba soms ook de hoofdstad van Afrika genoemd.
  2. In 2023 telt de bevolking van Ethiopië 126.527.060 inwoners. In 1960 woonden er in Ethiopië nog 21.739.710 personen. In 2050 bestaat de bevolking van Ethiopië naar verwachting uit 214.812.309 inwoners.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis