Crowdfunding: geef kinderen in de opvang een warm welkom

Stichting Sterk Huis is een hulpverleningsorganisatie waar veel jongeren en kinderen verblijven die tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen.  Wanneer je bij Sterk Huis komt wonen kom je als jongere op een onbekende plek met allemaal vreemde mensen met grote problemen. Voor je veiligheid mag je misschien niet naar buiten of kun je niet naar school. Je ziet je vrienden niet en je leven ligt compleet overhoop.

Kinderen en jongeren die onverwachts in een instelling komen, hebben veel onzekerheden, angsten, boosheid en vragen. Daarom hebben wij samen met hen een idee voor een game ontwikkelt waardoor ze zich sneller thuis en veilig gaan voelen bij Sterk Huis. In de game wordt het duidelijk wat Sterk Huis is: Wat is er te doen? Wat gaat er gebeuren? Wie kom je tegen en wat doen zij? De game is ook bedoeld om een warm welkom te geven en om te laten weten dat je niet de enige bent die deze ellende meemaakt.

“Toen ik de opvang binnenkwam, voelde ik me bekeken. Ik wist niet goed wat er met me zou gebeuren.” – Sofia (15)

Groepsgevoel door gamen

Samen met de jongeren hebben we dit idee al goed uitgewerkt, maar we hebben geld nodig om deze serious game daadwerkelijk te laten maken. Om te laten zien dat gamen van betekenis kan zijn voor jongeren, strijden jongeren van Sterk Huis vijf weken lang voor de Omega Cup. Wie wordt de beste allround gamer maar ze laten hiermee ook zien dat gamen niet alleen leuk is maar dat het ook kan zorgen voor een fijne sfeer. Door middel van het inzetten van gaming wordt het groepsgevoel verstevigd onder de jongeren op een laagdrempelige manier omdat iedereen zijn steentje bijdraagt aan het team. Jongeren zijn bezig met een activiteit wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Op deze manier zet iedereen zijn talenten in en ontstaat er plezier en een goed gevoel tijdens hun verblijf bij Sterk Huis. Zo zie je dat door middel van het inzetten van gaming hele mooie doelen behaald kunnen worden.

“Ik heb geleerd dat het beter is om positief te blijven. Vanuit hier wordt het alleen maar beter.” – Sofia (15)

“Ik leerde er steeds meer mensen kennen. Waardoor ik weer plezier in het leven zag.” – Chris (18)


Zo kan het dus ook gaan wanneer de serious game The Gate beschikbaar wordt voor alle jongeren die in een opvang in Nederland verblijven. Dat is ook onze visie, dat het voor iedereen beschikbaar wordt. Zij worden door het spelen van deze game geïnformeerd over de plek waar ze terecht zijn gekomen (recht op informatie),  wat tegelijkertijd ook past bij hun leefwereld. Ze voelen zich op die manier eerder ‘thuis’. Ook zit er voor een deel de methodiek ‘Veerkracht’ verwerkt in de game. Al spelenderwijs werk je als jongere aan je doelen. Daarnaast is het een voorwaarde dat jongeren worden betrokken bij de inhoud van The Gate voor hun groep van hun organisatie. Op die manier kunnen zij hun stem laten horen over wat zij vinden van de plek, de hulpverlening en kan de organisatie dit meenemen in de verbetering van de begeleiding.  

Steun je mee?

De totale kosten van de serious game The Gate zijn €76.000,- en we hebben €13.500,- aan subsidie gekregen. Dat betekent dat we nog €63.000,- nodig hebben. We blijven zoeken naar financiële steun omdat wij echt geloven dat de serious game The Gate veel kan betekenen voor alle jongeren in de opvang in Nederland. Ook deze crowdfunding actie is een idee van een jongere die vanaf het begin af aan al betrokken was bij het project. 

Wanneer wij genoeg steun krijgen bereiken we zo’n 30.000 kinderen in Nederland en maken we hun verblijf bij een instelling warmer, veiliger en geven wij ze een stem over hun hulpverleningstraject. 

Help je mee ons doel te halen? Doneer dan hier!

Kijk voor meer informatie en een impressie van wat we al gedaan op deze pagina.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis