Sterk Huis en R-Newt verzorgen in samenwerking met gemeente Baarle-Nassau tijdelijke opvang voor jonge vluchtelingen Ter Apel

ponderosa

Onder de vluchtelingen in Ter Apel zijn 300 tot 350 minderjarige vluchtelingen die zonder ouders of familie naar Nederland zijn gevlucht. In Ter Apel is slechts plaats voor 55 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s). Omdat de veiligheid voor de totale groep nu niet gewaarborgd kan worden, heeft Nidos in samenspraak met het COA en gemeenten geprobeerd om tijdelijk goede, veilige opvang voor een deel van de jongeren te verzorgen op alternatieve opvanglocaties. In samenspraak met gemeente Baarle-Nassau worden vanaf deze week 45 jongeren opgevangen op vakantiepark Capfun Ponderosa in Ulicoten. Sterk Huis en R-Newt nemen deze jongeren onder hun hoede.  

 Jeugdzorgorganisatie Sterk Huis en jongerenwerk R-Newt (onderdeel van ContourdeTwern) slaan de handen ineen om jonge vluchtelingen die alleen naar Nederland zijn gekomen, op te vangen en zorg te bieden. Dit doen zij op verzoek van Nidos, de partij die in Nederland de wettelijke vertegenwoordiging voor jongere vluchtelingen verzorgt. Vooral zij hebben bescherming en zorg nodig. Afgelopen week concludeerde Nidos dat zij de situatie voor jongeren in Ter Apel niet langer verantwoord vindt.

Zorg en dagbesteding

De belangrijkste taak voor de organisaties is om deze jongeren, die meestal gevlucht zijn vanwege oorlog, geweld, terreur of politieke onveiligheid, ontspanning en perspectief te brengen. Naast de zorg en begeleiding die zij nodig hebben wordt ook aandacht besteed aan activiteiten, het leren van basisvaardigheden op verschillende vlakken en interesses en talenten van de jongeren. Hiermee wordt gezorgd voor een goede invulling van de dag en een veilige start.

Structurele oplossing nodig

De jongeren kunnen dankzij de gemeente Baarle-Nassau op deze alternatieve locatie tot eind oktober opgevangen worden. Nidos roept gemeenten op om snel met structurele oplossingen te komen voor het COA. Daarnaast zijn er voor Nidos 350 woningen nodig voor de opvang van deze doelgroep, zodat de doorstroom vanuit Ter Apel kan plaatsvinden.

 

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis