Sociaal Team – ABG-gemeenten – zoekt een nieuwe collega!

Sociaal Team – ABG-gemeenten – zoekt een nieuwe collega!

Kom jij ons ‘huis’ versterken?    

Welkom bij Sterk Huis, een warme en veilige plek voor iedereen die hulp nodig heeft. Wil jij je inzetten voor de veiligheid van kinderen, vrouwen, mannen, gezinnen? Het Sociaal Team in de ABG-gemeenten (Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen) zoekt een nieuwe collega. Je gaat hier aan de slag als jeugd- en gezinsprofessional, gedetacheerd vanuit Sterk Huis. Collega Esther Toumi praat je bij over deze geweldige kans.

Wat doet het Sociaal Team?

“Bij ons komen complexe hulpvragen binnen. Het grootste gedeelte van deze casussen betreft minderjarige kinderen. Onder ‘complex’ verstaan we gezinssituaties waar onveiligheid speelt en/of sprake is van meerdere complexe problemen: bijvoorbeeld een complexe scheiding én kindeigen problematiek én ouders met psychische kwetsbaarheid én financiële problemen. De situatie is, door de problematiek op meerdere leefgebieden, niet met één interventie op te lossen. Binnen ons team werken mensen met allerlei hulpverleningsachtergronden, waardoor we veel expertise in huis hebben en breed met elkaar kunnen meedenken.”

Wat bieden jullie cliënten?

“We doen wat nodig is voor de cliënt. We benaderen elke situatie breed en zorgvuldig én we kleuren waar nodig buiten de lijntjes. Binnen de regio Hart van Brabant zijn regels opgesteld waaraan jeugdhulp moet voldoen. Wij doorlopen deze procedures, maar vragen de cliënt ook wat hij nodig heeft. We werken dus niet alleen via ons eigen spoorboekje, maar nemen de wensen en behoeften van de cliënt als uitganspunt. Het is niet altijd mogelijk om daaraan volledig te voldoen, maar het geeft ons wel richting.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

“Je hebt een eigen caseload: meerdere casussen waarbij verschillende taken horen. De ene keer zit je achter de computer om een plan van aanpak te schrijven en de andere keer ga je op huisbezoek om de thuissituatie van de cliënt in kaart te brengen. Of je gaat in gesprek met de cliënt omdat er weinig verandering optreedt en je je zorgen maakt. Je caseload is dus heel divers en daarmee je werkzaamheden. Het werk is nooit saai.”

Wat maakt deze baan interessant en dynamisch?

“De diversiteit. Je hoeft je geen moment te vervelen, de tijd vliegt. Je krijgt met uiteenlopende situaties te maken, ontdekt nieuwe mogelijkheden en je komt in aanraking met verschillende personen en instanties. Je kennis van de sociale kaart vergroot enorm.”

Welke eigenschappen heb je nodig voor deze baan?

“Je hebt veel communicatieve vaardigheden nodig. Enerzijds moet je aansluiting vinden bij de cliënt, om vertrouwen op te bouwen. Anderzijds moet je afstand bewaren, om te kunnen confronteren en opschalen als er onveilige situaties ontstaan. Verder moet je in staat zijn een helicopterview aan te nemen: de casus onderzoeken door erboven te gaan hangen. Verder heb je administratief talent nodig, kun je goed samenwerken én weet je hoe je je moet positioneren richting Veilig Thuis en andere zorgaanbieders. Ook voel je aan welke taken bij jou of bij een ander horen.”

Wat geeft voldoening?

“Als we een oplossing vinden voor zeer complexe hulpvragen. Situaties die zo ingewikkeld zijn, dat je denkt: komt dit ooit goed? Als het dan tóch slaagt, geeft dat veel voldoening. Denk aan een kind met ingewikkelde problematiek dat nergens terechtkan, waarbij je telkens tegen een muur oploopt. Je ziet de ouders overbelast raken, waardoor ook de onveiligheid toeneemt, maar je kunt niks doen. Dat kan een tijdlang heel frustrerend zijn. Als er dan tóch een plek voor het kind komt – en we dit kunnen vastleggen met een beschikking – is dat een opluchting. Je hebt frustraties en moeilijkheden gedeeld met het gezin, maar deelt uiteindelijk ook de blijdschap met elkaar. Dat zijn de pareltjes.”

Hoe is de sfeer binnen jullie team?

“Iedereen zou de kans moeten krijgen om in dit team te werken, want je staat nooit alleen. Het is een divers team met verschillende persoonlijkheden en veel expertise. Je mag zijn wie je bent, je kwetsbaarheden tonen en laten zien wat je in huis hebt. Het complexe werk vraagt veel van je, maar uiteindelijk voelt het als een teamverantwoordelijkheid. We springen voor elkaar in de bres. Daarnaast is het ook nog eens gezellig!”

Waarom werk je graag bij Sterk Huis?

“Het is een organisatie met een breed hulpaanbod en er wordt ook voor de medewerker gezorgd. Er bestaat grote betrokkenheid en alles is goed gefaciliteerd, ook qua mogelijkheden en opleiding. Bij Sterk Huis kun je rekenen op een sterke basis.”

Wat is je boodschap voor een nieuwe collega?

“Pak deze kans! Het is een supermooie baan. Kijk of het bij je past én maak er wat van.”

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Sterk Huis opent de deur voor een nieuwe collega. Zie jij jezelf naast de fijne collega’s van het Sociaal Team in de ABG-gemeenten staan? Stuur dan een mail, voorzien van een motivatiebrief en CV, naar sollicitatie@sterkhuis.nl o.v.v. van vacaturenummer 2020-38 uiterlijk vrijdag 22 mei. Download de volledige vacature hier

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis