“Ik krijg er energie van om steeds nieuwe mensen te ontmoeten”

Sterk Team

Sinds vijf jaar kent Sterk Huis het Sterk Team, een team van ervaren ambulante hulpverleners en Jeugd- en gezinsprofessionals op de behandelgroepengroepsmedewerkers die korte vervangingen bij Sterk Huis doen. We gaan in gesprek met Ruby Goos die al meer dan twee jaar deel uitmaakt van dit team en HR adviseur Martin Paalman.

Martin vertelt over het ontstaan van het Sterk Team: “Er gaan natuurlijk regelmatig mensen met verlof. In het verleden gingen we dan altijd mensen werven ter vervanging. Dat duurt lang, vervanging komt vaak te laat, mensen moeten nog worden ingewerkt en dan stopt het alweer. Dat vraagt veel voor zo’n korte tijd. Het idee van een Sterk Team is daaruit ontstaan.”

Toppers met veel ervaring
Sterk Team bestaat dus uit mensen die vervangingen voor bepaalde tijd doen. Ze werken elke drie of vier maanden ergens anders. Het gaat om allround medewerkers. Geen nieuwelingen, maar juist toppers met veel ervaring die al veel plekken hebben gezien. Ruby Goos heeft het naar haar zin in deze rol: “Ik ben bij Sterk Team gekomen omdat ik altijd een zin heb om nieuwe dingen te ontdekken. Ik was nieuwsgierig naar wat Sterk Huis allemaal te bieden heeft. Dankzij Sterk Team kan ik de verbindingen tussen de afdelingen meer kan leggen en weet ik mensen makkelijker te vinden. Omdat ik op verschillende plekken werk, weet ik ook goed wat andere afdelingen doen en kan ik soms afwijken naar een andere hulpvorm. Ik neem dus dingen mee en weet wie ik kan benaderen. Dat is goed voor mijn professionele netwerk. Ik ken veel collega’s en kan met zoveel mensen koffiedrinken, dat is heel fijn.”

Martin legt uit wat het idee is achter dit team: “Het is echt bedoeld voor medewerkers die met hun kennis en kunde dingen willen brengen. Mensen die houden van de afwisseling van steeds op een andere plek werken. Hierdoor ontstaat kruisbestuiving van het ene naar het andere team. Medewerkers van het Sterk Team zien veel, zijn erg ervaren en kunnen dus iets toevoegen. Omdat ze ervaren zijn, kunnen ze na twee weken een volle caseload draaien. We vragen veel, maar er staat ook extra waardering tegenover. Je wordt in ieder geval beloond met twee salarisperiodieken.”

Sterk Team is ook een team
Hoe is dat dan om steeds ergens anders te werken, vragen we aan Ruby. Ze is heel stellig: “Ik heb totaal niet het gevoel dat ik iets mis. Sterk Team is ook een team. We zien elkaar op structurele basis, hebben ook een teamdag en weten elkaar te vinden. Natuurlijk moet je daar wel je best voor doen, maar die verbinding voel ik zeker. Het is best uniek wat we aan het doen zijn en heel erg leerzaam. Ik voel me overal waar ik kom heel welkom. Je bent echt nodig als je ergens komt. Ik krijg er energie van om steeds nieuwe mensen te ontmoeten.”

Je moet het dus wel echt leuk vinden om steeds op een andere plek te werken en houden van afwisseling en uitdaging. Ruby beaamt dat: “Ik ben nieuwsgierig en open minded. Ik krijg energie van het leggen van nieuwe verbindingen. Als je een ‘kat-uit-de-boomkijker’ bent, is dit niet voor je weggelegd. Je moet vragen durven stellen, niet verlegen zijn. Het is echt een andere rol dan wanneer je vast in een team zit. De kracht zit hem juist in het delen van ervaringen, voorstellen dat iets ook anders kan. Ik vind dat zelf ook nog wel spannend, om kritisch te zijn of input te leveren vanuit mijn andere ervaringen.” “Maar dat is juist wat Sterk Team ook wil doen,” zegt Martin. “Het is geen flex- of invalpool. Ze komen echt dingen brengen in een team, dat is het doel.”

Nieuwe ervaringen en ideeën
Ruby: “Ik werk sinds mei 2021 voor Sterk Team en heb als ambulante hulpverlener al zoveel plekken gezien: het fasehuis, het kamertrainingscentrum (KTC), het psychotraumacentrum (PTC), dichtbij in de klas, vrouwenhulpverlening (LIMA en Vera) en pleegzorg. Ik kom ook weer terug in teams waar ik al eerder gewerkt heb. Dat is leuk, dan weet je al hoe het daar gaat. Maar ook dan kom je weer met nieuwe ervaringen en ideeën. In de basis is veel hetzelfde, er is natuurlijk een visie vanuit Sterk Huis en er zijn methodieken die we gebruiken, maar overal wordt daar een andere invulling aan gegeven.”

Vacature
Er is een vacature bij Sterk Team en Ruby beveelt deze stap van harte aan. Toch snapt ze enige terughoudendheid bij collega’s ook: “Je weet niet altijd waar je voor gaat. Maar je wordt echt goed opgevangen, ook van uit Sterk Team zelf. Je draait een volledige caseload, maar je hebt wel een realistische lat. Dat wordt zeker in de gaten gehouden. Er wordt niet van je verwacht dat je meteen alles weet. Ik voel me overal altijd heel welkom. Dat is een fijn gevoel, je gaat het echt samen doen. Je moet daarvoor wel zelf kunnen aangeven wat je nodig hebt en waar je krachten liggen. Snel die verbinding leggen en laten zien wie je bent, wat je kunt neerzetten en wat je nodig hebt. Je moet er ook tegen kunnen dat cliënten het niet plezierig vinden dat je nieuw komt en dat je ook tijdelijk bent. Het is nooit langdurig en je weet altijd hoe lang de opdracht duurt. Voordeel is dat je jezelf ook goed leert kennen. Je raakt nooit in een sleur en bent je veel meer bewust van wat je doet.” Is dit misschien iets voor jou? Ben jij een ervaren (ambulant) Jeugd- en Gezinsprofessional die zich wil aansluiten bij Sterk Team? Kijk dan eens naar de vacature.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis