Familie Phaff 25 jaar pleegouders

phaff

25 jaar lang heeft familie Phaff pleegkinderen een fijne plek geboden. Na 25 jaar hebben zij besloten om te stoppen. Wat zijn we dankbaar voor hun inzet en we konden dit natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op 15 augustus verrasten wethouder Christel van Neerven en onze collega Betty van Brunschot van Sterk Huis ze met een bezoek.

Het begin

Familie Phaff is in 1997 begonnen met het pleegouderschap. De familie, bestaande uit vader Ruud, moeder Marianne en dochter Rinske, had extra ruimte voor een tijdelijk pleegkind. Rinske was toentertijd 8 jaar oud. Daarom kwamen er in het begin voornamelijk leeftijdsgenootjes van Rinske in huis. Gedurende tijd ging de familie zich meer richten op jongere kinderen. Hoe lang of kort het kind ook verbleef ze werden volledig opgenomen in het gezin. De langste tijd was anderhalf jaar.

‘’Pleegouder zijn is geen baan, maar veeleer een roeping. Het is zorg van 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Maar het is ook heel mooi en fijn om pleegouder te zijn en om te mogen bijdragen aan de ontwikkeling van een kind en te zien hoe het opbloeit.’’, aldus Marianne.

Kennis blijven delen

Na 25 jaar stoppen Marianne en Ruud als pleegouders. Ze hebben in totaal 65 kinderen een fijne plek geboden en van Goirle een mooiere plek gemaakt. Ondanks dat ze stoppen met het pleegouderschap, omdat ze de pensioenleeftijd hebben bereikt en de zorg voor de baby’s onderhand te zwaar wordt, blijven Marianne en Ruud hun kennis en ervaring inzetten. Die delen ze in ‘De Huiskamer voor Pleegouders in Tilburg’. Hier delen pleegouders hun ervaringen en kennis, zodat ze elkaar kunnen versterken.

Belang van pleegzorg

Ieder kind heeft recht op een fijn en veilig thuis. Helaas is dit niet voor ieder kind weggelegd. Wanneer ouders niet de juiste zorg en aandacht aan hun kinderen kunnen bieden, kan pleegzorg een oplossing zijn. Dan is het voor het kind, maar ook voor de ouders, beter als hun kind (tijdelijk) in een ander gezin woont.

Echter is er een groeiend probleem in de pleegzorg. Er zijn  jaarlijks steeds meer kinderen op zoek naar pleegouders, terwijl het tekort aan pleegouders in Nederland toeneemt. Het aantal aanmeldingen nam in 2021 met 13% af ten opzichte van het jaar ervoor. Dit tekort zorgt ervoor dat kinderen vaker doorgeplaatst worden naar een volgende familie of het duurt langer voordat de juiste match wordt gevonden. Er zijn dus dringend nieuwe pleegouders nodig om ieder kind, die dat niet heeft, toch een warme en veilige plek te bieden.

Lees het hele artikel in het Goirles Belang.

Bron foto: Fons Smits

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis