Bij Sterk Huis ontmoeten we vaak ouders die gaan scheiden of al gescheiden zijn. Ze bevinden zich in een situatie met veel spanning, soms onbegrip en ook boosheid. De verwachting is regelmatig dat we ‘eindelijk laten zien wat de ander fout doet’, maar ons doel is iedere ouder zich kan richten op zijn of haar eigen ouderschap.
Geen partners meer, maar wel ouders
De hulp en ondersteuning is uiteenlopend en afhankelijk van de fase in het scheidingsproces. Is de beslissing al genomen of heeft de één aangegeven te willen scheiden, maar is de ander nog niet zover dat hij of zij dat kan accepteren? We spreken van een eerste en een tweede beslisser. De eerste beslisser is vaak al veel verder in het proces en de ander is verrast of heeft het gevoel voor een voldongen feit te staan. Ex-partners kijken daardoor heel anders tegen de situatie aan en kunnen lijnrecht tegenover elkaar staan. Omdat er kinderen in het spel zijn, is het van belang samen verder te kunnen. Niet meer als partners, maar wel als ouders.
Hoe gaan we te werk?
Er wordt altijd eerst een uitgebreide analyse gemaakt, gebaseerd op diverse onderzoeken en bewezen theorieën. We zoeken antwoord op verschillende vragen: Waar in het scheidingsproces bevinden deze ouders zich? Wordt er geforceerd of wordt er samengewerkt? Wordt contact vermeden? Is er een ouder die alleen maar toegeeft? Heeft er partnergeweld plaatsgevonden en zo ja, welk type dan? Er worden ook gesprekken gevoerd met de kinderen, dat kan al vanaf 4 jaar. Wat willen zij en wat is voor hen belangrijk? Er is ruimte voor het eigen verhaal van alle betrokkenen en ook het steunend netwerk wordt in kaart gebracht en betrokken.
Samen verder als ouders
Een hulpverlener moet zonder oordeel kunnen luisteren, ook al is communicatie vaak verhard. Omdat met beide ouders werken, voeren we afzonderlijke gesprekken als samen niet gaat. Vaak werkt het polariserend: je bent voor of tegen mij. Als er wrok in het spel is, kan juist iemand die jou heel goed kent jou heel veel pijn doen. Je bent ex-partner en ouder en dat loopt door elkaar heen. Heeft de andere ouder een nieuwe relatie en krijgt deze ook een rol in het leven van jouw kinderen? Dat kan erg lastig zijn. Als ex-partner ben je geraakt, als ouder moet je verder om samen voor de kinderen te zorgen.
We proberen ouders op een andere manier naar hetzelfde te laten kijken en zo meer begrip voor elkaar te krijgen. In de basis richten we ons op het versterken van jouw ouderrelatie. Ondanks de complexe situatie waarin jullie je bevinden, helpen we je je te richten op jouw eigen invloed en ouderrol. Er is ook een groepsaanbod, waarbij ouders uitleg krijgen over scheiden. Daarbij spreken ouders elkaar ook, waardoor ze van elkaar ook horen hoe het bij anderen gaat en wat er speelt. Sterk Huis kijkt zorgvuldig naar elke casus, want elke scheiding is anders. Wat nooit anders is, is dat we het belang van de kinderen voorop stellen.