Stress? Geen paniek!

Afbeelding Stress Geen paniek

Als de stress te lang duurt en je hersenen te weinig ontspanning krijgen, staat je stresssysteem constant ‘aan’. Je lichaam kan niet goed herstellen en je bent minder scherp, wordt sneller boos en slaapt slechter. Daarom is het zo belangrijk om de juiste balans tussen stress en ontspanning te vinden. Wij helpen je met een aantal praktische werktips.  

1. Beweeg voldoende

Onderbreek het lange zitten en het staren naar een beeldscherm regelmatig door een ommetje te maken. Dat is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Regelmatig bewegen zorgt namelijk voor een betere stemming en vermindering van stress. Ook kun je je na een ommetje beter concentreren. Plan daarom elke dag een ommetje in je agenda. Of organiseer een telefonische afspraak, zodat je al wandelend kan overleggen. Extra tip: loop je ommetje door de natuur; het heeft een bewezen ontspannen effect. 

2. Houd contact; praat niet alleen over werk

Als je het drukt hebt, gaan gesprekken met collega’s al snel alleen nog over de inhoud van het werk. Koffiemomentjes en lunchwandelingen schieten erbij in. Terwijl sociale contacten heel belangrijk zijn voor gezonde hersenen. Uitspreken wat er in je omgaat kan bovendien helpen om de ervaren stress wat minder te maken. Ga dus toch eens dat informele gesprek aan bij het koffieapparaat, of plan het desnoods in je agenda. Of start een vergadering 5 minuten eerder, zodat je eerst even kunt bespreken hoe je weekend was. 

3. Zorg voor rust en regelmaat in je werkdag   

Je hersenen kunnen niet 8 uur lang onafgebroken goed presteren. Het is daarom belangrijk om af en toe rust in te bouwen. Blok momenten voor koffie- of lunchpauze en een ommetje tussendoor. Het kan helpen om afspraken van 50 minuten in te plannen in plaats van een uur. Je hebt dan na elke afspraak een momentje om je benen te strekken, op te laden en wat te drinken te pakken. Daarnaast kan het slim zijn om te kijken naar het soort werkzaamheden dat je moet doen. Een lastige schrijfklus of ingewikkeld dossier vraagt meer tijd en concentratie. Het helpt om hier tijd voor te reserveren in je agenda en om meldingen uit te zetten. Zo kun je ongestoord aan de slag.  

4. Voeding

Juist in stressvolle periodes is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Probeer zo regelmatig, gevarieerd en gezond mogelijk te eten. Eet veel groenten en fruit, volkoren producten, noten en peulvruchten en goede vetten uit bijvoorbeeld olijfolie of vette vis. Daarmee houd je je lijf en hersenen gezond. 

5. Sluit je werkdag af

Begin en stop je werkdag op vaste tijden, en zet je computer dan ook uit. Als het kan, zorg dan dat je werkplek een afgeschermde plek is waar je buiten werktijd niet te veel tijd doorbrengt. Werk je veel thuis? Zorg dan dat je je werkspullen aan het einde van elke werkdag uit het zicht opbergt. Zo kun je in de avond rustig ontspannen en zijn je hersenen niet met werk bezig.   

6. Ontspanning

Gun jezelf af en toe wat rust en probeer te ontspannen. Hoe je ontspant, is voor iedereen anders. Bedenk voor jezelf waar jij blij van wordt en van ontspant.  Neem bijvoorbeeld een warm bad, ga naar yogales, lees een goed boek, ga lekker koken, doe dagelijks meditatie- of ademhalingsoefeningen of luister naar je favoriete muziek.   

7. Nachtrust

In je slaap verwerk je gebeurtenissen en emoties van de dag. Juist als je onder grote spanning staat, is het extra belangrijk om aandacht aan je nachtrust te besteden. Laat de koffie in de middag en avond staan, houd regelmatige bedtijden aan zorg dat je wegblijft van je schermen in de uren voor het slapen gaan.  

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis