Sommige jongeren hebben naast de opvoeding van hun ouder(s) of verzorger(s) net even een extra steuntje nodig. Bijvoorbeeld op school (werk), bij de vrijetijdsbesteding of in de thuissituatie. Een gezinscoach kan hierbij ondersteunen.
De interculturele gezinscoach is een professional die in dienst is van Sterk Huis en die jongeren begeleidt met een culturele achtergrond. Het team, bestaande uit: Karima, Ekram, Mohammed en Ezzohra, kijkt naar de positieve krachten van jongeren en ouders en bespreken samen wat er veranderd moet worden thuis, op school of buitenshuis. Interculturele gezinscoaching is in 2008 op initiatief van de Gemeente Tilburg en Sterk Huis opgezet.
Het doel is om bij te dragen aan een goede toekomst van jongeren met een totale aanpak op de verschillende leefgebieden (gezin, onderwijs/werk en vrijetijdsbesteding). Daarnaast wordt er preventief gewerkt om te voorkomen dat jongeren bijvoorbeeld in aanraking komen met politie.
De begeleiding richt zich voornamelijk op:
- het leven tussen twee culturen;
- vergroten van competenties;
- het opbouwen van een vertrouwde werkrelatie;
- adequaat volgen van onderwijs en /of het adequaat omgaan met werk en werkrelaties
- leren omgaan met autoriteiten en instanties
- opbouwen en onderhouden van sociale contacten en vriendschappen
- leren om tot een zinvolle vrijetijdsbesteding te komen;
- vergroten van weerbaarheid;
- leren omgaan met regels en afspraken;
- inbouwen van regelmaat, ritme en rust in het gezin.
De interculturele gezinscoach heeft gesprekken met jongeren. Bij de coaching is er veel aandacht voor positieve ondersteuning. Ouders worden betrokken bij de begeleiding en kunnen ondersteuning krijgen bij hulpvragen. De gezinscoach heeft naast gesprekken met jongeren en de ouders ook gesprekken met school, andere instanties en personen die bij het gezin betrokken zijn. Als er meer hulp nodig is waar expertise voor nodig is, helpt hij/zij jongeren en/of ouders de weg te vinden naar andere professionals. De gezinscoach vervult daarom ook een brugfunctie en helpt bij doorverwijzing wanneer nodig.
De doelen worden afgesproken en vastgelegd in een hulpverleningsplan waarna de begeleiding start. Het plan sluit aan bij wat de jongere en ouders graag willen leren en veranderen. Na elke zes maanden is er een evaluatie van de begeleiding. Dan wordt besproken hoe het gaat met de hulp, wat verbeterd is en waar nog extra aandacht aan besteedt kan worden. Tot slot wordt besproken wanneer de begeleiding afgerond kan worden.
Het team biedt zowel intern als extern advies en consultatie betreft cultuursensitief werken. Vragen? Neem contact op via Cluster_1_IntercultureleGezinscoaching@sterkhuis.nl
Succesverhaal: Tweelingbroers Khalid & Walid
In 2014 heeft een gezinscoach van het project Interculturele Gezincoaching een gezin begeleid in Tilburg. Het gezin bestaat uit Khalid & Walid en hun moeder. Khalid en Walid zijn 14 jaar oud. Ouders zijn gescheiden en ook vader woont in Tilburg. Khalid & Walid zijn tweelingbroers met een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader. Het gezin werd bij Sterk Huis aangemeld omdat Khalid en Walid in een loyaliteitsconflict zaten tussen hun ouders. Hun vader had hen de Islam meegegeven, terwijl hun moeder christelijk was opgevoed. Deze religieuze verschillen zorgden voor extra spanning naast het feit dat ze het al moeilijk hadden met de scheiding van ouders. Daarnaast ging het op school met deze jongens niet altijd goed, omdat ze daar vaak ruzie hadden en brutaal konden zijn naar docenten.
Khalid & Walid vonden het moeilijk om zowel moeder tevreden te houden en vader op afstand. Ze zagen hun vader in het weekend en moesten zich vaak verantwoorden voor wat ze bij hun moeder hadden gedaan. Ze konden het in hun ogen dan ook niet goed doen voor beide ouders. Op school lieten ze zelfbepalend gedrag zien en stonden altijd samen sterk. Ze kwamen voor elkaar op, gingen overal samen naartoe en deden alles samen. Moeder is gediagnostiseerd met een Borderline persoonlijkheidsstoornis en is daarom niet altijd in staat haar moederrol aan te nemen doordat ze snel wisselt in haar emoties. Daarnaast zijn Khalid en Walid niet altijd eens met de keuzes van moeder, zoals het kiezen van een partner die 20 jaar jonger is en in het buitenland woont. Dit zorgt voor veel conflicten thuis. De jongens hebben het gevoel dat ze zichzelf moesten redden.
De gezinscoach heeft samen met Khalid, Walid en hun moeder gesprekken gevoerd over afspraken in huis, buitenshuis, op school en over de tijd die ze bij hun vader doorbrachten. Omdat moeder gediagnosticeerd is met Borderline, was het voor haar ook moeilijk om afspraken na te komen. De gezinscoach heeft zich daarom gericht op de jongens om hen sterker te maken. De gezinscoach probeerde hen in te laten zien dat ze zich moesten richten op hun toekomst door goed te presteren op school, een bijbaan te vinden en een sterk netwerk op te bouwen waar ze op terug konden vallen. Khalid & Walid wisten toen al dat ze voor elkaar moesten zorgen. Hier is door de gezinscoach veel tijd en energie in gestoken door aandachtig te luisteren naar alle partijen en neutraal te blijven, zodat iedereen zich gehoord voelt. De gezinscoach heeft moeder en kinderen begeleid bij het verwoorden van hun gevoelens en emoties zonder elkaar te beschuldigen.
In 2022 krijgt de gezinscoach een telefoontje van Walid. Hij is nu 22 jaar en wil de gezinscoach bedanken voor de wijze lessen en ondersteuning die er destijds zijn geboden. Hij gaf aan dat hij toen wat jong en soms koppig was, maar nu hij ouder was geworden, besefte hij dat de gezinscoach het beste met hen voor had en echt wilde helpen. Dit besef inspireerde hem om zelf ook dezelfde opleiding te gaan volgen. Khalid kwam naar kantoor en samen hebben ze gezocht naar een stageplek waar hij kon afstuderen. Zijn broer Walid volgde dezelfde opleiding en stond ook op het punt om af te studeren.
Ondanks de moeilijke omstandigheden heeft Khalid geleerd de keuzes van hun moeder te respecteren, ook al zijn ze het niet altijd eens. Het contact tussen de gezinscoach en de jongens bleef bestaan en de jongens houden van moeder ondanks ze in hun ogen anders is. Wanneer ze vragen hebben of advies nodig hebben, of soms gewoon om samen een kopje koffie te drinken, weten ze de gezinscoach te vinden. Ze zijn uitgegroeid tot sterke, zelfverzekerde volwassenen die een positieve draai hebben gegeven aan hun leven, ondanks de uitdagingen die ze hebben moeten doorstaan. Het contact dat ze nu nog steeds hebben, bevestigt dat de begeleiding hen geholpen heeft om te groeien en om niet op te geven.