Week tegen Kindermishandeling

In Nederland groeit circa 3% van alle kinderen op in onveilige gezinssituaties. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. De Taskforce Kindermishandeling organiseert hierom een College Week tijdens de Week tegen Kindermishandeling (16 t/m 20 november), om aandacht te vragen voor dit probleem en vooral ook wat we eraan kunnen doen om kindermishandeling terug te dringen.

Thema praten helpt

De rode draad in de College Week is ‘Praten helpt’. Want de drempel om over kindermishandeling te praten is veel te hoog. Zowel voor kinderen die kindermishandeling meemaken als voor mensen in hun omgeving die signalen kunnen zien. Zoals buren, familie, de sportcoach. Maar ook bij leerkrachten en andere professionals is er grote handelingsverlegenheid als het om kindermishandeling gaat. Door te zwijgen, laat je een kind in de ellende zitten. Praten helpt!

Vijf interactieve colleges met inspirerende experts

  • Live interviewprogramma waarin deelnemers vragen mogen stellen aan de expert
  • Gratis online deelname voor iedereen die interesse heeft: studenten, professionals, inwoners Hart van Brabant

In de week tegen kindermishandeling organiseert de Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant vijf colleges naar het format van het bekende TV programma Collegetour.

Live vanuit de studio

Ze zenden live uit vanuit de studio of op locatie. Online deelnemers worden uitgedaagd om prikkelende vragen te stellen aan de expert. Het belooft een inspirerende week te worden met bijzondere gesprekken en volop interactie.

Programma in het kort

  • Maandag 16 november 15.00 uur: opening week tegen kindermishandeling door Marcelle Hendrickx, wethouder jeugd gemeente Tilburg en voorzitter Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant
  • Maandag 16 november aansluitend op de opening: Een kansrijke start voor alle kinderen met Tessa Roseboom, hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid.
  • Dinsdag 17 november 15.00 uur: Veilig sportklimaat met Toon Gerbrands, directeur PSV.
  • Woensdag 18 november 15.00 uur: De schaamte voorbij met ervaringsdeskundige Karin Bloemen
  • Donderdag 19 november 15.00 uur: Hoe maken we kindermishandeling bespreekbaar op school? Met ervaringsdeskundige Olcay Gulsen
  • Vrijdag 20 november 15.00 uur: Hoe maken we kinderen weerbaar tegen seksueel geweld? Met Herman Bolhaar, nationale rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Na dit college sluit Marcelle Hendrickx deze week tegen kindermishandeling af.

Binnenkort het volledige programma met aanmeldlink op www.zorgenomeenkind.nl/week.