Er zijn veel gezinsproblemen

Er is vaak ruzie thuis

Het is helemaal niet vreemd als er meningsverschillen in een gezin zijn. Dat komt in ieder gezin voor. Maar als die meningsverschillen veranderen in gezinsproblemen met heftige ruzies, is het noodzakelijk om weer toe te werken naar een leefbare gezinssituatie. Bij Sterk Huis kijken we samen met het gezin naar wat er misgaat en hoe we daar verbetering in kunnen aanbrengen.

Hoe ontstaan gezinsproblemen?

Het is onmogelijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag: ‘hoe ontstaan gezinsproblemen?’. Uit ervaring weten wij bij Sterk Huis  dat dergelijke problemen op allerlei manieren ontstaan. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van gedragsproblemen bij één van de gezinsleden. Daarnaast kunnen persoonlijkheidsproblemen of psychische problemen de reden zijn van een gezinsprobleem. Als één van de gezinsleden te maken heeft met een dergelijk probleem, heeft dit invloed op de rest van het gezin. Sommige mensen denken dat deze problemen vanzelf weer overgaan, maar dit is helaas lang niet altijd het geval. Reden genoeg om de hulp van Sterk Huis in te schakelen bij problemen in het gezin.

Hoe kan Sterk Huis jou helpen?

Sterk Huis biedt trainingen om de thuissituatie weer stabiel en veilig te maken. Voor de ouders is het belangrijk dat ze leren inzien wat geweld in huis met hun kind(eren) doet. Als dit besef er is, wordt er gekeken naar wat er gedaan kan worden om de thuissituatie veilig te houden.

Artikelen over dit onderwerp

die ene jongere
Die ene jongere.

Stille waters, diepe gronden Ruim negentien jaar geleden zag hulpverlener Leonie van Oosterum (56) een stil meisje binnenkomen op de…

photo-1417577792096-106a2c4e353d
6x braver

Younes (16) gaat volgend jaar naar zijn examenjaar en maakt grote kans om te slagen. Maar hij was niet altijd…

Wat zijn de kenmerken?

Soms is het duidelijk dat er sprake is van een gezinsprobleem. Helaas is dit niet altijd het geval. Omdat wij bij Sterk Huis het belangrijk vinden dat zo’n probleem tijdig aan het licht komt, zetten wij hier een aantal kenmerken van gezinsproblemen op een rijtje. Niet alle kenmerken hoeven van toepassing te zijn  om te spreken van een gezinsprobleem. Eén of enkele kenmerken kunnen al wijzen op een gezinsprobleem.

  • Onderlinge ruzies en/of conflicten tussen gezinsleden
  • Weinig tot geen begrip en empathie voor elkaar
  • Weinig onderlinge communicatie
  • Communicatie die plaatsvindt draait vaak uit op een conflict
  • Sociale isolatie
  • Negatief zelfbeeld bij één of meerdere gezinsleden
  • Gespannen sfeer binnen het hele gezin
  • Weinig vertrouwen in een ander gezinslid
  • Ouder kan er niet voor het kind zijn vanwege zijn/haar eigen emoties
  • Onverklaarde lichamelijke klachten
  • Angstaanvallen

Problemen in een samengesteld gezin

Problemen in het gezin komen regelmatig voor in samengestelde gezinnen. Dit komt vooral doordat kinderen niet altijd een goede band hebben met een stiefmoeder of -vader. Desondanks probeert een stiefouder wel regels op te leggen of zich te mengen in de opvoeding. Sommige kinderen kunnen hier niet mee omgaan. Zo communiceert een kind mogelijk niet of nauwelijks met een stiefouder. Problemen in een samengesteld gezin kunnen overigens ook ontstaan door de moeizame relatie tussen twee ex-partners. Kinderen kunnen zich dit aantrekken en dat kan een negatief effect hebben op het gezin.

Wanneer moet ik hulp inschakelen?

Ouders vinden het vaak lastig om te beoordelen of er sprake is van een gezonde relatie of een gezinsprobleem. Iedereen krijgt wel eens te maken met ups en downs, zonder dat er direct te spreken is van gezinsproblemen. Twijfel je over de situatie? Dan doe je er goed aan de hulp van Sterk Huis in te schakelen. Onze professionals weten namelijk precies wanneer er sprake is van problemen in het gezin en hoe zij hiermee om moeten gaan. Zij doen er bovendien alles aan om deze problemen binnen afzienbare tijd uit de wereld te helpen. Bijvoorbeeld door middel van gezinsbehandeling.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis