Hulp bij kindermishandeling

Sterk Huis helpt de kindermishandeling te stoppen
huiselijkgeweld_kindermishandeling

Gemiddeld zit er in iedere schoolklas één kind dat slachtoffer is van kindermishandeling. Word jij mishandeld door je vader of moeder? Dan staan wij voor jou klaar. Sterk Huis helpt om het geweld te stoppen.

Wat is kindermishandeling?

Iedere vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is wordt gezien als kindermishandeling. Niet alleen lichamelijk geweld, maar ook emotionele/geestelijke mishandeling, lichamelijke verwaarlozing, emotionele of geestelijke verwaarlozing, seksueel misbruik en getuige van partner geweld vallen onder kindermishandeling.

Lees hier meer over de verschillende vormen van kindermishandeling.

Van probleem naar oplossing

Sterk Huis staat klaar voor kinderen en volwassenen die te maken hebben met verwaarlozing of geweld. Samen met hen kijken we hoe we dit kunnen stoppen. We bieden hulp die specifiek gericht is op hun situatie en omgeving. Samen zoeken we naar de juiste oplossing en werken we aan een prettige en veilige toekomst.

Heb je een specifieke vraag?

Klik op het onderwerp en kom te weten
hoe Sterk Huis jou kan helpen.

Waar en hoe kan je het melden?

Maak altijd een melding van kindermishandeling, of je het nu zeker weet of een vermoeden hebt. Je zorgen delen is de belangrijke eerste stap. Dit kan bij Veilig Thuis.

Veilig Thuis is 24/7 bereikbaar voor advies, ondersteuning en melden van (vermoedens van) kindermishandeling. Voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van een kind. 

Liever anoniem je verhaal doen? Dat kan ook!
Bel 0800 2000 of neem contact op via de website van Veilig Thuis.

Bel bij direct gevaar altijd 112.

Signalen van kindermishandeling

De signalen van kindermishandeling zijn vaak minder duidelijk dan een blauwe plek op de arm door lichamelijk geweld. De kinderen komen misschien nooit buiten, ze komen op school aan met honger of worden uitgescholden. Kindermishandeling is niet alleen lichamelijke mishandeling, maar ook psychische mishandeling. Hieronder vind je een lijst met verschillende signalen.

Lichamelijk letsel

Blauwe plekken, kneuzingen of breuken, brandwonden of snij-, bijt-, of hoofdwonden.

Psychische signalen

Psychische signalen zijn vaak depressie, vermoeidheid, angst, hyperventileren, flauwvallen of stress.

Gedragssignalen

Onderdanige houding, onzekerheid, schrikachtig, uitstelgedrag, schuldgevoelens, veel verschillende emoties, afspraken steeds afzeggen, eenzaamheid, heel druk of heel rustig in de klas, weinig vriendjes, gedragsproblemen of geweld naar anderen.

Signalen bij de pleger

Ook bij volwassenen kun je kindermishandeling herkennen. Ouders klagen of schreeuwen veel, schelden de kinderen uit, geven weinig aandacht aan de kinderen, er is vaak ruzie thuis, kinderen worden vaak ziek gemeld of er is veel stress en spanning.

Artikelen over dit thema

Downloads en folders

Veel voorkomende risicofactoren

De kans op kindermishandeling neemt toe als er sprake is van meerdere risicofactoren. Een aantal van deze risicofactoren is:

  • Omgeving
    Gezinnen waar kindermishandeling voorkomt, wonen vaak in buurten waar relatief meer criminaliteit, armoede, sociale achterstand of een drugproblematiek is.
  • Problematiek ouders
    Ouders die hun kind mishandelen hebben vaak zelf te maken problemen zoals sociale, psychiatrische of psychische verwaarlozing of mishandeling. Dit kan al zijn ontstaan tijdens de jeugd. Zij hebben bijvoorbeeld vroeger zelf te maken gehad met huiselijk geweld of kindermishandeling. Ook alleenstaande ouders hebben een grotere kans hun kind te mishandelen.
  • Problematiek kinderen
    Niet ieder kind is even makkelijk op te voeden. Wanneer een kind een lichamelijke of verstandelijke beperking heeft geeft dit veel stress bij de ouders. Dit vergroot de kans op kindermishandeling.

Lees hier meer over de risico- en beschermende factoren bij de mishandeling van kinderen.

De cijfers; je bent niet de enige

Gemiddeld zit er in iedere schoolklas één kind dat slachtoffer is van kindermishandeling. Dat is één op de dertig kinderen. En dertig procent van de ouders heeft zelf geweld meegemaakt. Deze cijfers liegen er niet om; je bent niet de enige! Hieronder de cijfers van de verschillende vormen van kindermishandeling:

  • Emotionele verwaarlozing: 36 procent
  • Lichamelijke verwaarlozing: 24 procent
  • Lichamelijke mishandeling: 18 procent
  • Emotionele mishandeling: 11 procent
  • Seksueel misbruik: 4 procent

Preventieve maatregelen

De opvoeding van kinderen kan lastig zijn voor ouders en verzorgers. Als je te maken hebt met meerdere moeilijke situaties tegelijkertijd dan kan extra ondersteuning nodig zijn om kindermishandeling te voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer er financiële-, psychische-, of verslavingsproblemen spelen. Sterk Huis biedt deskundige hulp in de vorm van opvoedadvies, begeleiding bij het omgaan met een ontwikkelingsstoornis bij het kind, of hulp bij het hanteren van zwaardere of chronische problemen van ouders of kinderen. Neem contact op om de mogelijkheden van ondersteuning te bespreken.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis

Door een fout in het systeem zijn de gegevens van dit formulier in het afgelopen jaar onjuist verwerkt. Het gaat hierbij om de voornaam- en achternaam. Per 16-03 is dit verholpen en worden alle gegevens op de juiste manier verwerkt. Alle openbare gegevens zijn verwijderd. Voor meer informatie kun je terecht bij hr@sterkhuis.nl