AWARE, acuut hulp bij huiselijk geweld

Slachtoffers van huiselijk geweld hebben vaak te maken met zeer onveilige situaties. Het geweld van een partner kan vaak uit het niets ontstaan. Acuut hulp is dan noodzakelijk. De AWARE alarmondersteuning is er voor vrouwen en mannen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld en worden lastiggevallen voor een ex-partner.

AWARE-alarmsysteem

Een AWARE is een systeem waarmee je met één druk op de rode knop in contact kan komen met de politie. Binnen drie seconden wordt er een melding verstuurd. De politie kan meeluisteren en de situatie beoordelen. Wanneer nodig komt de politie meteen ter plaatse.

De AWARE geeft slachtoffers een gevoel van veiligheid. In huis, maar ook op straat of op het werk. Binnen één druk op de knop sta je in contact met de politie. Je kan alarm slaan ongeacht waar je bent.

Meer dan een alarm

AWARE is meer dan een noodsignaal naar de politie. Het is een integrale aanpak waarbij verschillende organisaties nauw samenwerken. Bij een AWARE krijgen slachtoffers altijd begeleiding. Deze is richt zich op het werken met een AWARE-systeem en het toewerken naar een veilig gevoel zonder AWARE. We versterken de eigen regie, slachtoffers krijgen meer grip op het eigen leven en hebben hier weer eigen invloed op.

‘Ik zal nooit meer een klap accepteren’

Chantal droomde van een sprookjeshuwelijk, maar was jarenlang getrouwd met een egoïst. “Mijn ex trok altijd zijn eigen plan, we zagen elkaar nauwelijks. Toen we kinderen kregen, vond ik dat steeds moeilijker. Alles moest precies verlopen zoals hij dat wilde. Als hij de grip verloor, was hij gewelddadig naar ons allemaal.” Toch bleef Chantal bij hem. “In mijn hart wist ik dat deze relatie niet goed voor me was. Ik cijferde mezelf helemaal weg. Maar ik hield nog steeds van hem en wilde mijn kinderen beschermen. Als ik bij hem bleef, kon ik tenminste zien wat er gebeurde.

Een veilig gevoel

Na intensieve relatietherapie wilde Chantal scheiden. Haar ex kon het niet verkroppen. Chantal: ”wij moesten onderduiken, want hij was woest op mij en wilde me iets aandoen. Ik was bang en mijn leven niet meer zeker. Weggaan van huis vond ik vreselijk voor mijn kinderen. Ze konden niet meer naar hun eigen school, spelen met vriendjes.” Daarom besloot Chantal samen met Sterk Huis terug naar huis te gaan met een Aware-systeem. ”Met één druk op de knop kon ik de politie alarmeren bij dreiging van geweld. Hierdoor voelde ik me veilig genoeg om ervoor te gaan.”

De spiraal van geweld doorbroken

Haar ex kreeg een straat- en contactverbod. Chantal kreeg bij haar AWARE ambulante begeleiding. Deze is gericht op herstel, eigenwaarde en zelfstandigheid. ”Ik wilde nooit meer in een gewelddadige relatie terechtkomen. Ik heb geleerd hoe de spiraal van geweld werkt en wat moet eigen rol daarin was. Ik hield het geweld in stand zolang ik bij hem bleef. Dankzij deze inzichten kon ik doen wat het beste was voor mijn kinderen en voor mezelf.”